Ik vertrek: Friso Boogerd

Ik vertrek: Friso Boogerd

Foto: Allard Willemse

Een creatief beroep

Van huis uit remonstrant, was ik niet erg kerks opgevoed. Pas toen ik op kruipafstand van de Amsterdamse Westerkerk woonde, werd ik daar actief in de kerk(enraad). Ik besloot in 1994 om naast het werk bij wijze van hobby theologie te gaan studeren. Een langebaantraject van zeventien jaar inclusief Seminarium.

Door een samenloop van omstandigheden kwam het predikantschap op mijn pad, op mijn 61ste, in Naarden-Bussum. Omdat ik een vertrouwd gezicht was door mijn stage zes jaar eerder en vanwege jarenlange coachingservaring, was ik misschien wel de juiste man op het juiste moment.

Ik stelde me een bescheiden groei van het aantal leden/vrienden ten doel. Mijn focus was gericht op de kwaliteit van de diensten en op het pastoraat. Streven naar de hoogste kwaliteit in alle facetten van een dienst leerde ik in mijn Amsterdamse kerkenraadstijd. Als relatieve beginneling (met slechts gastpreekervaring) had ik het daar in Bussum knap druk mee. Maar gelukkig droegen velen binnen en buiten de kerkenraad hun steentjes of hele stenen bij. Er werd me veel ruimte gelaten om het op mijn manier te doen, o.a. met de schitterende avondmaalteksten van Marjoleine de Vos. In het pastoraat, in gesprekken over leven en dood, het spirituele register, voelde ik me door mijn werkervaring en dankzij mijn gesprekspartners snel op vertrouwd terrein. Er is veel om dankbaar voor te zijn.

Een bijzondere ervaring vond ik het bedenken en maken van twee YouTube – diensten vorig jaar. Paasmorgen 2020: beelden van ‘witte wieven’ bij het Naardermeer, de doodstille, lege kerk! En een landelijke dienst in mei. Enorme uitdagingen. Met een creatief team werkten we een dienst uit op een vernieuwende manier, met beeldscripts en al. Met camera- en geluidstechniek ontstaat er direct veel meer ruimte voor je fantasie. Pierre Audi, voormalig creatief directeur van De Nederlandse Opera, heeft me altijd geïnspireerd: oude teksten en muziek opnieuw verbeelden met video, vuur en wat al niet.

In mijn visie is het in onze beeldcultuur noodzakelijk meer technische mogelijkheden in te zetten om meer mensen te bereiken. We zouden als Remonstranten maandelijks zo’n dienst moeten maken met een creatief team van dienstdoende predikanten, musici, lectoren etc. Die maken dan met al die gebundelde talenten iets dat nog lang op de landelijke site kan staan. Zo laten we zien dat Remonstranten nog steeds bij de tijd zijn.

En nu? Dankbaar terugkijken op een mooie tijd. Als gewoon gemeentelid meedoen in Bussum, o.a. in de tuinonderhoudsclub. En verder blijf ik graag gastpreken, coachen en zie ik wel wat er nu weer op mijn pad komt…

Friso Boogerd

Zie ook

Het gezicht van Jan Christian Büddig
24 december 2020

Het gezicht van Jan Christian Büddig

Via Zoom, in het Duits en het Engels, komen we een heel eind, maar de taalbarrière is toch wel een lastig ding als ik met Jan Christian Büddig (1976) spreek. Hij is voorzitter van gemeente Friedrichstadt, de enige remonstrantse gemeente in het buitenland… Lees verder

Briefwisseling ‘Ik geloof het wel’
1 maart 2022

Briefwisseling ‘Ik geloof het wel’

Predikant Anneke van der Velde (1963) en haar dochter Geerke (1997) schrijven elkaar brieven. Zij bevragen elkaar hoe ze in het leven staan en hoe geloof, zingeving en spiritualiteit daarin een rol spelen… Lees verder