Wanneer heeft u status op Twitter?

Wanneer heeft u status op Twitter?

Twitter is al jaren hét microblog waar de halve wereld meningen, linkjes en ander soortgelijke materie op zet. Korte berichtjes van maximaal 140 tekens met de meest uiteenlopende inhoud. Hoewel het medium wat aan populariteit lijkt in te leveren wordt het nog veelvuldig gebruikt, zelfs in televisieprogramma’s. Door Twitter werd de wereld ineens een dorp, zeg ik weleens. En ook in een dorp zijn populaire en minder populaire inwoners. Op Twitter is de populariteit af te meten aan het aantal volgers.

Het kan zo zijn dat u mij gaat volgen op Twitter, maar dat ik u niet terugvolg. Zo ziet u berichten van mij op uw scherm, maar wat u plaatst zie ik niet. Nu heeft president Obama op het moment van schrijven ruim 63,5 miljoen volgers, maar volgt hij ‘slechts’ 640.000 Twitteraars. Miljoenen mensen zien dus de berichten van de president van Amerika, een paarhonderdduizend personen komen slechts langs zijn oog. Enkel dat gegeven al geeft status weer op het medium.

Nu is Obama meteen een grootheid. BN’ers in Nederland hebben vaak dezelfde verhouding, zij het met wat lagere aantallen. Heeft u beduidend meer volgers dan het aantal dat u zelf volgt, dan heeft u status op Twitter en is de kans groter dat men u volgt, zelfs zonder te verwachten dat u hem of haar terugvolgt. Extreem grappige of interessante Twitteraars hebben vaak veel volgers in verhouding tot het aantal personen dat ze volgen. De kunst is om in één ding heel goed te zijn.

Bij veel Tweeps (zo worden Twitteraars ook wel genoemd) is de verhouding volgers/volgend redelijk gelijk. Dit is de gewone man (of vrouw). Volgt u nu heel veel Tweeps, maar wordt u nauwelijks teruggevolgd, dan loopt u het risico dat men u niet terugvolgt omdat u niet interessant genoeg gevonden wordt, eigenlijk alleen op basis van de getallen.

Zelf haal ik regelmatig de kam door de personen die ik volg. Op manageflitter.com kunt u bekijken wie u wel volgt, maar wie u niet terugvolgen. Grappenmakers.

Jaap Marinus
Projectmedewerker jongeren bij de Remonstranten e-mail: jaapmarinus@remonstranten.org

Zie ook