Redactioneel

Redactioneel

Zomertijd, tijd van uitrusten en bijkomen. De AdRem is voor de gelegenheid gewijd aan het thema ‘rust en onrust’. Het lijkt erop dat rust een schaars goed begint te worden. Ieder uur van de dag – of de nacht – is er wel iets te ‘doen’, nu we niet alleen meer in de materiële maar ook in de digitale wereld leven. En omdat er zoveel te doen is, gaat het tempo constant omhoog. In dit nummer klinken enige tegenstemmen. Filosofe Joke Hermsen, geinterviewd door Leonie van Staveren, constateert dat de toenemende onrust tot niets goeds leidt en betoogt dat het tegen koste gaat van zulke onmisbare waarden als creativiteit en compassie. Ook bespreken we de beststeller van journalist en schrijver Gerhard Hormann, Het Nieuwe Nietsdoen. Waarom zouden zoveel mensen dit boek aanschaffen? Vanessa van Koppen belicht een andere tegenbeweging: Slow Food – het tegenovergestelde van fastfood. De ‘aanhangers’ maken zich sterk voor ambachtelijk bereid en gezond voedsel dat wél ergens naar smaakt. Florus Kruyne schrijft over mindfulness en andere vormen van aandachtstraining. In dit nummer komen ook de lezers aan het woord over rust en onrust in hun leven. Er kwamen veel reacties op onze oproep, we presenteren u hier een mooie selectie.

Dat rust, stilte en niets te doen hebben niet alleen maar positief is, weten veel ouderen. De vakantieperiode is niet per se een leuke tijd. Joan van Esveld interviewt Fie Teijmant (lid DoRe Hoorn) over veel en weinig doen en over eenzaamheid.

De overweging, deze keer verzorgd door Japke van Malde, schrijft over de enige plek in onze geschiedenis waar we ons nergens druk over hoefden te maken: het Paradijs. De Berkvensen filosoferen over rust en onrust, evenals columnist Jaap Marinus, die zich ietwat benauwd afvraagt of je in de hemel eindelijk off line mag.

Koen Holtzapffel interviewde dominee en professor Johan Goud, die dit voorjaar voor beide werkzaamheden met emeritaat ging.

Ten slotte: het redactioneel team is juist voor de vakantie uitgebreid met twee nieuwkomers. U kunt het komend jaar bijdragen verwachten van Ineke Ludikhuize en Peter Korver. Welkom beiden!

 

Bert Dicou, hoofdredacteur

Zie ook