Beraadsdag 2016 was weer een remonstrants feestje

Beraadsdag 2016 was weer een remonstrants feestje

In Frankrijk schuift Marc-Alain Ouaknin aan in talkshows, schrijft boeken en brengt godsdienst op een spraakmakende wijze over het voetlicht. Op 12 maart 2016 was hij onze gast tijdens de remonstrantse Beraadsdag over ‘Gidsen en goeroes’. Marc-Alain Ouaknin is rabbijn, filosoof, psychotherapeut en kinderboekenschrijver. Hier een foto-impressie van de dag.

IMG_8096

De jonge Remonstranten openen de dag met een Perzisch verhaal uit de twaalfde eeuw over de vlucht van de vogels.

image-1-1024x768

‘Een lezing kan niet beginnen zonder eerst een grap te maken’, zegt Ouaknin en hij voegt de daad bij het woord. Vernieuwing is een spirituele opdracht. Als een boek niet gescheurd is of voorzien van aantekeningen dan heb je het boek niet gelezen, stelde Ouaknin. Zijn inleiding cirkelde rond de ‘vrijlating van God’. Eigenlijk is de bijbel of elk ander heilig boek een gevangenis van God en je houdt God blijvend gevangen als je je niet waagt aan interpretatie. ‘Je moet de tekst strelen, niet knijpen’, zegt hij. Voorzien van boventiteling ging Ouaknin van start met zijn lezing die van begin tot eind was afgestemd op een publiek voor wie een lezing in het Frans geen alledaagse opdracht is.

IMG_8104

Volle bak in Vrijburg

image-2-1024x768

Forumgesprek met (v.l.n.r.)  hoogleraar theologie Marcel Poorthuis,  islamologe Nora Asrami, Marc-Alain Ouaknin, remonstrants predikant Joost Röselaers en dagvoorzitter en gespreksleider Koen Holtzapffel. Hoe kun je je dan staande kunt houden in onze huidige context waar enerzijds fundamentalisme een aantrekkelijke optie is voor veel gelovigen en anderzijds seculiere mensen nauwelijks nog weet hebben van religieuze taal. Wat moet je eigenlijk met al dat geweld in de Bijbel? Ouaknin wond er geen doekjes om. ‘Je moet de tekst blijven interpreteren totdat je al het geweld als boodschap aan onze tijd er uit hebt gelezen.’

image-3-1024x768

Florus Kruyne en Joep de Valk (op het kleed) doen de voorbereidingen voor een workshop mindfulness.

IMG_8090

Koortsachtig overleg over de spreektekst van Ouaknin. De franstalige remonstrantse predikanten Joost Röselaers en Christiane Berkvens weken niet van zijn zijde en begeleidden hem door de dag.

IMG_8111

Klezmerband Nigun verhoogt de feestvreugde.

IMG_8193

Het werk is gedaan. Ontspanning aan het eind van de dag.

IMG_8205

Wat zouden de remonstrantse hotemetoten aan de muur hebben gevonden van de workshop van Henk Schouten, voormalig studentenpredikant in Leiden, over Boeddha?

IMG_8218

Drominee Rik Zutphen sloot de dag af met een poetry performance die hij had voorbereid met deelnemers aan de dag  in twee afzonderlijke workshops. Met ‘God, geest, gids, goeroe’ als recitatief van de mensen in de zaal droegen beraadsdaggangers gedichten voor die ze zelf hadden geschreven.

Met dank aan Albert Klok voor de meeste foto’s!

Zie ook

Het gezicht van Ton de Jong
7 april 2016

Het gezicht van Ton de Jong

Het valt ook niet mee voor Rotterdammers in het katholieke Nijmegen!  Ton de Jong (1927) vertelt dat ze na de verhuizing in 1965 wel eens terug gingen naar Rotterdam op.. Lees verder

Hagar: Van baarmoeder tot aartsmoeder
7 april 2016

Hagar: Van baarmoeder tot aartsmoeder

Contextueel Bijbellezen bestaat uit de volgende drie stappen: Zien, Lezen, Handelen. Allereerst aansluiten bij het leven zelf. Dat leven verwoorden en interpreteren. Anders gezegd: het leven lezen. De tweede stap.. Lees verder