Korte berichten
Foto: Vladimir Pustovit

Korte berichten

Creatief met Remonstranten

Van maandag 1 augustus tot vrijdag 5 augustus vindt weer de Creatieve Midweek plaats op het prachtige landgoed De Hoorneboeg in Hilversum, een unieke stilteplek. Deelname aan deze week is mogelijk voor iedereen die graag schildert, van welke leeftijd ook. Er wordt verwacht, dat je actief meedoet en enigszins zelfstandig kunt werken. Kunstenares Antje Sonnenschein begeleidt ons. De kosten bedragen € 335,25 voor een eenpersoons kamer met vol pension en professionele begeleiding/workshops. Opgave voor deelname en/of nadere informatie: 030 2316970 of info@remonstranten.org.

Vertel mij verhalen over de oorlog!

boek jittaIn haar zeer boeiende en goed leesbare autobiografie beschrijft Carla Josephus Jitta hoe een remonstrants doopbewijs haar en haar broer heeft gered, zodat zij de moord op de joden hebben overleefd. Dit boek zal ik in een later nummer van dit blad uitgebreider recenseren.

Bij het doorwerken van de notulen van de kerkenraad van de Remonstrantse Gemeente Rotterdam kwam ik de doop door ds. W.J. Wegerif tegen van een joodse jongen die ook de oorlog heeft overleefd. In de oude remonstrantse kerk aan De Laan in Den Haag vonden onderduikers een veilige plek. In het kader van mijn historische onderzoek ben ik benieuwd of er meer van deze verhalen bekend zijn. Weet u iets over (vervalste?) doopbewijzen of andere opvallende verhalen over remonstranten in de Tweede Wereldoorlog, wilt u dan contact met mij opnemen? U zou mij enorm helpen!

Mensen

Japke van Malde wordt per 1 juni 2016 aangesteld als predikant in Amsterdam Vrijburg. Zij gaat deze functie vervullen naast haar predikantschappen in gemeente Nieuwkoop en voor jongerengemeente Arminius. Zij beëindigt hiermee haar werkzaamheden voor het landelijk bureau Remonstranten in Utrecht.

Tjaard Barnard
Rector van het Remonstrants Seminarium

Zie ook