Moderne spiritualiteit als lichtpuntje

Moderne spiritualiteit als lichtpuntje

Even geen kleine lichtpuntjes bij een zwaar leven, maar de lichtpuntjes in het ‘gewone’ leven, het leven van hard werkende, hoger opgeleide moeders. Ik heb het niet over mijzelf, maar over een goede vriendin van mij, Liesbeth Holleman-Boes (1973). Ik heb er bewondering voor hoe zij een fulltime baan als teammanager van vijfentwintig mensen bij een pensioenfonds ogenschijnlijk moeiteloos combineert met een huishouden dat op orde is, twee goed opgevoede dochters die uitblinken en lekker in hun vel zitten en een echtgenoot met een eigen bedrijf. Stress lijkt op haar geen vat te hebben, terwijl ze er alle redenen toe heeft. Ze is geen supervrouw die maar met een paar uur slaap toe kan, dus: hoe doet ze het? Wat zijn haar lichtpuntjes, waardoor ze zo in balans blijft? Ik vraag het haar tijdens een frisse avondwandeling in november.

Natuurlijk ervaart Liesbeth ook wel eens stress, maar ze reageert laconiek: ‘zonder regen, geen regenboog’. Ik wordt steeds benieuwder naar die lichtpuntjes van haar…   Liesbeth haalt wel liefst 5 ‘lichtpuntjes’ aan die haar helpen om het leven te leiden zoals ze dat doet.

Yoga

Als eerste noemt ze Yoga. Elke ochtend begint Liesbeth haar dag op haar yogamatje en zet ze haar mindfulness-app aan. Tien minuutjes, twintig hooguit zijn genoeg om fris en opgeruimd aan de dag te kunnen beginnen en rustig te blijven.

Seen it, been there, done that

Ook noemt ze haar leeftijd als een zegen: ‘naarmate ik wat ouder word en meer levenservaring krijg, denk ik bij stressmomenten: wat is er nu precies aan de hand? Herken ik dit en wat kan ik er aan doen, of gaat het vanzelf over? Dat helpt goed bij het ‘managen’ van stress.

Dankbaarheid

Een ander belangrijk issue, is dat op er op dit moment geen grote drama’s in haar leven zijn. Een aantal jaar geleden was dat anders. Haar demente vader overleed en kort daarna kreeg haar schoonvader kanker, die daaraan overleed. De dankbaarheid dat het nu goed gaat met haarzelf en haar dierbaren helpt heel erg bij het relativeren van de kleine negatieve dingen die zich af en toe aandienen. Ook dankbaar voor het feit dat ze een lieve, relaxte man heeft die tevens een heel betrokken vader is.

Echte vriend(inn)en

Ook echte vriendinnen nemen een belangrijke plek in. ‘In de buurt van goede vriendinnen, heb ik het gevoel dat ik me kwetsbaar op mag stellen. Soms zit je ergens over in. Het feit dat je dat kunt uiten, zonder dat je wordt beoordeeld, laat staan veroordeeld, is heel belangrijk. Maar ook dat je weet dat ze ook voor je klaar staan, wanneer het even minder gaat. Zo heb ik vorig jaar mijn enkel gebroken en ook na zes weken kwamen mijn vriendinnen langs om te helpen met de was, of gewoon om mij gezelschap te houden’.

Boeken

Tenslotte haalt Liesbeth regelmatig inspiratie uit diverse modern spirituele boeken. ‘Zo probeer ik dankzij Tony Crabbe’s ‘Nooit meer te druk’ sommige zaken te minimaliseren. Ik hoef geen adresboek vol vage kennissen te hebben, een aantal goede vrienden is veel meer waard’. Ook ‘Zen habits’ van Leo Babauta bijvoorbeeld heeft haar inzichten gegeven. ‘Hierdoor heb ik geleerd, dat het niet erg is dat je niet alles goed doet, als je maar weet dat de intentie goed is’.

Vanessa van Koppen
Redactie AdRem, gemeentelid Den Haag

Zie ook