Redactioneel Lichtpuntjes

Redactioneel Lichtpuntjes

Richting Kerst gaan we de donkerste tijd van het jaar in. Sommigen vinden die korte dagen en lange avonden wel knus en gezellig, voor anderen is het een hele opluchting als de kortste dag weer achter de rug is en het licht langzaamaan terrein wint. Van oudsher – uit de lang vervlogen tijden dat we niet gewoon ’s avonds naar believen het licht aan konden doen – is deze periode benut voor inkeer en reflectie, waarbij hoop, verwachting en uitzien naar een ‘lichtere toekomst’ vaste elementen waren. In het christelijk geloof is dit verbonden met de hoop en verwachting uit het Oude Testament, van een vernieuwde wereld waarin, geheel anders dan nu, rechtvaardigheid en vrede alom zullen heersen. De vredevorst zou als het ‘licht der wereld’ het aanbreken van deze nieuwe tijd inluiden.

Verwachtingen zijn momenteel gemengd met vrees en onzekerheid, niet in het minst doordat de kandidaat waarvan iedereen aan deze kant van de oceaan hoopte dat hij het niet zou worden, de leider van het machtigste land op aarde wordt. Maar ook in het persoonlijk leven is voor velen de hoop op een iets ‘lichtere’ toekomst een thema.

In deze AdRem doen we een eigen ronde inkeer en reflectie. Anniek Lenselink en Peter Korver beschrijven de inspiratie die we kunnen opdoen uit de christelijke geloofstraditie. Verschillende redacteuren van ons blad gingen, met resultaat, op zoek naar mensen die iets wilden vertellen over ‘lichtpuntjes’ die hen in donkere of minder donkere tijden helpen om het vol te houden. Ook kunt u iets lezen over ‘stadverlichting’(?!). Ook predikant Pieter Dronkers, die binnenkort de Geertekerk verruilt voor de vredesorganisatie PAX, wilde met ons delen wat zijn ‘lichtpuntjes’ zijn. Verder onze vaste rubrieken, en het vierde en laatste interview in de reeks interviews met vrijzinnige hoogleraren theologie. Nieuw in de redactie van AdRem: Sandra van Zeeland, studente aan het remonstrants Seminarium.

Bert Dicou,
Hoofdredacteur

Zie ook