Miniatuur Kiemkracht

Foto tuinkers.com

‘De graanoogst valt dit jaar tegen’, zegt buurman Egge. Wij drinken koffie buiten en hij kijkt nuchter naar het veld dat net klaar is. ‘Hoe komt dat?’, vraag ik. Stedelingen uit het Westen zijn op het gebied van landbouw doorgaans domme ganzen. Ik althans wel. ‘Dat ligt aan de kiemkracht’, zegt buurman Egge. Mooi woord, kiemkracht, maar ik zou bij God niet weten wat dat is. Volgt een glasheldere uitleg, waarbij de klinkers worden ingeslikt. Wij zijn in Oost-Groningen.

Kiemkracht is de kracht waarmee zaden ontkiemen. En die kracht varieert elk jaar voor elk gewas. De kwaliteit van het zaaigoed testen is heel eenvoudig: je neemt een plastic bakje van de chinees waarin je vochtig keukenpapier dubbel vouwt. Daar strooi je zaadjes op en die bedek je met huishoudfolie. Na een paar dagen, afhankelijk van de kiemtijd van het zaadsoort (sla doet er langer over dan radijsjes), ontkiemen de zaadjes met meer of minder kracht. Kiemkracht. Dan weet je het toekomstige resultaat van je gezwoeg. Dit jaar vertoonden de graanzaadjes weinig kiemkracht. De slechte oogst was te verwachten. ‘Maar als de zaden slecht blijven ontkiemen, wat dan? ‘, vraag ik. ‘Dan plant je meerdere zaden op een plek en wacht met geduld wat ervan komt’, luidt het nuchtere antwoord. ‘En er komt altijd een volgend jaar’, concludeert Egge.

Nu begrijp ik beter een recente tv-documentaire waarin een Syrische vluchteling op zijn Hollandse kamertje zo’n kiemdoosje liet zien met zaden uit Syrië. Hij hoopte die hier  te laten kiemen om ze later op zijn land in de buurt van  Aleppo te kunnen planten. Kiemkracht is blijvende hoop.

Onwillekeurig moet ik denken aan de geslaagde publiciteitscampagne van de Remonstranten, die de komende maanden hervat  wordt. Vormen onze nieuwe vrienden de voorbode van een nieuwe generatie Remonstranten? Niemand die het weet, niemand die het kan garanderen. In bankwezen-taal: eerder behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. In de taal van Egge: ‘er komt altijd een volgend jaar’. Het is alleen hoe je het bekijkt.  Maar blijvende hoop is er wel degelijk. Met het nodige uithoudingsvermogen en veel geduld moet het toch lukken?

Daarom, kom op met die posters: Mijn God heeft kiemkracht. 

 

Berkvens en Berkvens

Zie ook

23 januari 2017

Redactioneel Lichtpuntjes

Richting Kerst gaan we de donkerste tijd van het jaar in. Sommigen vinden die korte dagen en lange avonden wel knus en gezellig, voor anderen is het een hele opluchting als de kortste dag weer achter de rug is en het licht langzaamaan terrein wint… Lees verder

24 januari 2017

Zimtsterne: Duitse Adventskoekjes

Met advent wachten we de komst van Christus af. Advent begint kerkelijk gezien vier zondagen voor kerst, maar de meeste ‘leken’ vieren advent vanaf 1 december, waarop de commerciële adventskalenders beginnen… Lees verder