Zimtsterne: Duitse Adventskoekjes

Foto: Simone van den Burg

Met advent wachten we de komst van Christus af. Advent begint kerkelijk gezien vier zondagen voor kerst, maar de meeste ‘leken’ vieren advent vanaf 1 december, waarop de commerciële adventskalenders beginnen.

De adventsperiode werd ook een vastenperiode, waarin men geen vlees of dierlijke producten mocht eten. Dat verklaart ook een beetje de hoeveelheid zoete (want vleesloze) gerechten die bij deze periode horen.  In Duitsland is men deze periode heel erg bezig met het bakken van allerlei soorten adventskoekjes. Er zijn hele bakboeken over vol geschreven.

Een toepasselijk koekje bij dit themanummer is de Zimtstern: de Kaneelster. Een ster als een lichtpuntje in de duisternis, in dit geval een verwijzing naar de Ster van Bethlehem, die boven de stal waar Jezus was geboren, zou zijn verschenen. Het bakken van koekjes voor in de adventstijd, vindt zijn oorsprong waarschijnlijk in de kloosters, waar voor allerlei christelijke gelegenheden fijne koekjes werden gebakken die door de rijken werden gekocht om de armenkas te spekken.  De Zimtstern stond in elk geval al op het menu bij een feestmaal van Keizer Karel V. Maar het is vooral ook een heerlijk koekje.

 

Bakken maar! Voor ongeveer 30 koekjes

250 gr. amandelen met vlies
275 gr. poedersuiker + flink extra
1 flinke tl. kaneel
1 el. Amaretto, kirsch of amandelessence
2 eiwitten

 

Maal de amandelen fijn. Meng de amandelen met 150 gr. poedersuiker, 1 flinke eetlepel kaneel, 1 el. drank en 1 eiwit. Kneed tot een stevige massa. Klop het andere eiwit stijf en meng met de overige 125 gr. poedersuiker. Verwarm de oven voor op 150 graden. Let op! Het deeg is erg plakkerig. Bestuif het aanrecht daarom met wat poedersuiker, bestrooi het deeg ook met wat poedersuiker en rol het deeg voorzichtig uit tot een lap van +/- 3 mm. dikte.

Dep de steker(s) ook in wat poedersuiker, zodat je de koekjes er gemakkelijker uit krijgt. Bekleed de bakplaat met een vel bakpapier en leg de koekjes er op. Bestrijk de koekjes met het eiwitmengsel en bak de koekjes in ongeveer 10-15 min. gaar. Het eiwit moet wit blijven, dus laat de koekjes niet te lang in de oven.

Bron: Zalig Zoet, 60 bakrecepten rond feesten en heiligen – Vanessa van Koppen. Fotografie: Simone van den Burg

Zie ook

23 januari 2017

Redactioneel Lichtpuntjes

Richting Kerst gaan we de donkerste tijd van het jaar in. Sommigen vinden die korte dagen en lange avonden wel knus en gezellig, voor anderen is het een hele opluchting als de kortste dag weer achter de rug is en het licht langzaamaan terrein wint… Lees verder

23 januari 2017

Miniatuur Kiemkracht

‘De graanoogst valt dit jaar tegen’, zegt buurman Egge. Wij drinken koffie buiten en hij kijkt nuchter naar het veld dat net klaar is. ‘Hoe komt dat?’, vraag ik. Stedelingen uit het Westen zijn op het gebied van landbouw doorgaans domme ganzen… Lees verder