De opstanding uitgelegd door kinderen

De opstanding uitgelegd door kinderen

Samen met zoon Nicolaas en vriendje Frederik, beiden 9 jaar, namen we het opstandingsverhaal door en vroeg ik naar hun gedachten daarover. Dat levert verfrissende beelden op.

Wat is Pasen?

Frederik: ‘dan vieren we de sterfdag van Jezus’. Ik: ‘maar is dat dan een feestje waard?’ O nee, toch niet. Nicolaas: ‘we vieren dat hij daarna weer geest wordt’. Frederik voegt toe: ‘en naar de hemel gaat’.

Ik lees het verhaal over het begraven en het lege graf voor. Dat begraven, daar kunnen de mannen zich wel wat bij voorstellen. Een grafkamer, met een trappetje naar beneden en als een soort mummie ligt Jezus daar dan. Dat balsemen, daar kunnen ze zich ook wel wat bij voorstellen: dan gaat hij lekker ruiken en dat is – aldus Nicolaas – vast een ritueel waarvan ze denken dat Jezus daardoor naar de hemel kan gaan.

En de opstanding?

Die man in het witte gewaad in het lege graf, dat was natuurlijk Jezus. Als een geest, want in de films zijn die ook altijd wit. Je hebt geen zwarte spoken. Frederik denkt dat je er gewoon doorheen kunt lopen. Wat is een spook dan, vraag ik Frederik. Volgens hem is het hetzelfde als een fata morgana. Maar die bestaan toch niet, probeer ik voorzichtig. ‘Ik denk ook dat die vrouwen eigenlijk alleen maar dáchten dat ze iemand hadden gezien’, antwoordt hij samenzweerderig.

Nicolaas heeft een heel ander beeld. Volgens hem is de opgestane Jezus, dezelfde als eerst. Die kan je dus aanraken. ‘Ik denk dat hij door God weer levend is gemaakt’.

Waar is Jezus nu?

Volgens beiden zit Jezus nu in de hemel. Volgens Frederik zit hij lekker te kijken naar de mensen. Frederik:  ‘Ze zeggen dat hij bij zijn vader is, maar wie is zijn vader? Een timmerman of God? Ik weet het niet, ik heb nog nooit Jezus, God of engeltjes gezien’.

Nicolaas zou willen dat hij de mensen die dood zijn gegaan weer naar de aarde stuurt, alhoewel hij sommige mensen liever niet terug op aarde zouden willen hebben. ‘Maar misschien is er wel een soort gevangenis in de hemel, een soort Azkaban [de gevangenis in de boeken van Harry Potter red.]  die door spoken wordt bewaakt. Die mensen kunnen niet terug naar de aarde’. Misschien wekt Jezus, vanaf een afstand, met een soort elektrische schokken, zoals bij een hartaanval, mensen die bijna dood zijn weer tot leven.

Hoe is Jezus naar de hemel gegaan?

Volgens Frederik met lichaam en al, hoewel, normaal blijven je botten in het graf en je kleur blijft achter en gaat je huid, een beetje doorschijnend, naar de hemel. Nicolaas heeft er geen antwoord op. In elk geval gelooft hij niet dat Jezus ook nog op aarde rondloopt, dat zou toch zijn opgevallen. De mensen die verkondigen dat ‘Jezus leeft’ hebben het dan ook bij het verkeerde eind.

Hamvraag

Tenslotte heeft Frederik nog een uiterst rake vraag/opmerking: ‘Wat ik in het hele verhaal niet begrijp, is waarom sommige mensen Jezus dood wilden hebben’. Nicolaas geeft het volgende antwoord: ‘De bazen van het land waren bang dat hij de macht zou overnemen’. ‘Net zoals koning Herodes’, voegt Frederik uit zichzelf toe.

Vanessa van Koppen
Redactie AdRem, gemeentelid Den Haag

Zie ook