Het geloof van mijn jeugd bestond voor een groot deel uit leren. Liedjes, de catechismus, bijbelteksten, van alles moest erin gestampt en wee degene die niet goed uit het hoofd kon leren. Ik kon goed uit mijn hoofd leren, dus voor mij was godsdienst een fluitje van een cent. Behalve als ik er (licht) kritische vragen over had, want die waren niet gewenst. Dat vond ik wel lastig.Toen kwam ik bij vrijzinnigen terecht. Uit het hoofd leren hoefde niet, vragen stellen moest wel; de wereld omgekeerd. Ik leerde al gauw wat ‘vrijzinnig weer’ is. Dat is mooi weer op zondag waardoor er weinig mensen in de kerk zitten, omdat iedereen God aan het zoeken of ervaren is in de natuur. Mijn ouders fietsten krankzinnige einden met ons door de natuur, maar dat had niets met geloof of God te maken. Het was gewoon gezond. Voor de betere godservaring ging je op een kerkkoor of zong je met z’n allen rond het harmonium van opa.

Geld geven en aandacht

Deze twee soorten geloven raken elkaar in het doen, in God als ‘de stem waardoor ik mij laat gezeggen, tot goedheid laat bewegen en mijzelf een grens laat stellen’, aldus Rick Benjamins in het boek ‘Liberaal christendom’.

Mijn ouders gaven tijd, geld en goed aan menig goed doel; ze recycleden zich suf. Mensen die geld of aandacht nodig hadden, konden een beroep op hen doen. Iedereen kon altijd mee eten. Kinderen uit het gezinsvervangende tehuis om de hoek logeerden weekenden bij ons en opa kon er ook nog wel bij toen oma was overleden. Om dit alles mogelijk te maken moesten wij als kinderen ook de handen uit de mouwen steken.

Mede door die ervaring vind ik goed doen en je naaste liefhebben als jezelf belangrijker dan welke beschouwing over God ook maar. Want in de ‘zachte stemmen’ (Rick Benjamins) ervaar ik God als een oproep om de wereld, om elkaar niet te laten vallen.

Waar je die zachte stemmen hoort – in de natuur, in Bijbelverhalen, in liedjes, in muziek, in gebed, in gesprekken – maakt niet uit. Je hebt er niets anders voor nodig dan open oren. Fluitje van een cent.

Ineke Ludikhuize
redactie AdRem, gemeentelid Utrecht

Zie ook

19 mei 2016

Ervaringen met God

Ervaringen met God zijn van alle tijden en openbaren zich op verschillende manieren. Zo reed ik op een zonnige vrijdagmiddag in augustus 2001 van Den Haag naar Apeldoorn over de A12. Opeens werd ik overweldigd door een gevoel van volledige liefde, warmte en alles leek op zijn plek te vallen… Lees verder

19 mei 2016

Miniatuur: Mes mots

Een anonieme pen schrijft in mooie ronde letters: Mes mots, mijn woorden. Hoeveel woorden kent u? Woordenkennis hangt af van de omgeving waar iemand opgroeit. Van een kind van zes jaar oud wordt verwacht dat hij een aantal woorden kent. Met twaalf jaar is dat aantal vertienvoudigd, enzovoorts. Hoe groter de woordenkennis van de ouders, hoe groter die van kinderen. Daarom hoort het tegengaan van taalachterstand prioriteit nummer één van het onderwijs te zijn en te blijven… Lees verder