Beraadsdag 2017 ‘Pleidooi voor vrijheid’

Beraadsdag 2017 ‘Pleidooi voor vrijheid’

Afbeelding: Marjorie Specht

Het moment is gekomen! Hoogste tijd om u op te geven voor de Beraadsdag 2017. We hebben naar ons idee een prachtig programma voor u samengesteld over het thema ‘vrijheid’. U treft het hieronder aan.

Wie, wat, waar

Even nog alle feiten op een rij om uw geheugen op te frissen. De Beraadsdag wordt gehouden op 11 maart 2017 van 10.30 tot 16.30 uur in Delft. Het thema is ‘Pleidooi voor vrijheid’. We maken gebruik van de Waalse kerk (onderdeel van museum de Prinsenhof) en de remonstrantse kerk in die plaats. Ze liggen vlak bij elkaar, op loopafstand van het NS-station Delft. Kosten voor deelname zijn 20 euro.

We bevinden ons daar op historische grond. De Prinsenhof was de woonplaats van Willem van Oranje, hij werd er in 1584 vermoord. De huidige Waalse kerk was sinds 1572 zijn hofkapel.

Vrijheden heb je in alle soorten en maten. In workshops besteden we aandacht aan vele vormen ervan. Denk bijvoorbeeld aan de maatschappelijke vrijheid, zoals godsdienstvrijheid of de vrijheid van de democratie. We zitten op 11 maart vlak voor de landelijke verkiezingen. Bastiaan Rijpkema spreekt over de vraag hoe de democratie zichzelf moet beschermen. Veel aandacht gaan we op deze dag ook besteden aan innerlijke, existentiële vrijheid. Ursul de Geer speelt delen van zijn solo-voorstelling ‘Nachttrein naar Lissabon’ voor ons. De auteur Pascal Mercier schreef dit gelauwerde boek over het thema van innerlijke vrijmaking. Enfin, bekijkt u het programma zelf maar. Smullen toch?

Programma (onder voorbehoud):

Ochtend

Acteur, regisseur en theatermaker Ursul de Geer was onder de indruk van het boek ‘Nachttrein naar Lissabon’ van Pascal Mercier en maakte er een literaire solovoorstelling van. Hij verweefde in die voorstelling ook het persoonlijke verhaal over zijn opvoeding en de losmaking daarvan. Hij speelt een groot gedeelte van de voorstelling.

Middag
Twee ronden van vijf workshops:

A1 De vrijheid van Paulus, door Arie Nico Verheul
A2 De vrijheid van Spinoza, door Maarten van Buuren. Hij publiceerde in 2016 het goed ontvangen boek ‘Spinoza. Vijf wegen naar de vrijheid’.
A3 Innerlijke vrijheid a.d.h.v. de vertoning van fragmenten van de film ‘Nachttrein naar Lissabon’, door Henk van den Berg.
A4 Vrijheid voor vluchtelingen, door Geloof en Samenleving.
A5 Mens ken jezelf! Deelnemers exploreren in spelvorm een persoonlijke vraag over vrijheid, door Heidi Muijen.

B1 De vrijheid van Luther, door Peter Nissen
B2 De vrijheid van Thomas Merton en Martin Buber, door Petra Galama
B3 Weerbare democratie, door Bastiaan Rijpkema, universitair docent in Leiden. Mag een democratie zich verweren tegen anti-democraten en hoe moet zij dat dan doen? Rijpkema schreef hierover in 2015 het boek ‘Weerbare democratie. De grenzen van de democratische tolerantie’.
B4 Godsdienstvrijheid, door de Nederlandse tak van de International Association for Religious Freedom (IARF).
B5 Stembevrijding, onorthodox en opgewekt zingen met Jan Kortie. Zingen wat er in jou leeft, moeiteloos. Dat zou je van binnen naar buiten zingen kunnen noemen. Geven wat er in jou is. Scheppen met het hart op de tong. Zingen omdat je wil zingen, niet om iets te bereiken.

Zie ook

28 februari 2017

Hubert Duifhuis (1531-1581): alleen aan God verantwoording schuldig

Wie op Google zoekt naar Duifhuis komt tussen de eerste hits een verwijzing tegen naar Catawiki, een online veilingsite, die in december 2014 in één lot twee gravures aanbiedt: een portret van Hubert Duifhuis en een van Simon Episcopius (1583-1643)… Lees verder

1 maart 2017

Miniatuur: Uit de pas

Vorige maand werd in Suriname de Mars voor de Mensenrechten gehouden. Honderden mensen liepen mee. Het klonk allemaal heel mooi, maar de mars bleek georganiseerd door een predikant van de Pinkstergemeente… Lees verder