Korte berichten

Korte berichten

Delftse remonstrant in oorlogstijd

Peyronne Solis-Valeton schreef in 2016 het boek ‘Delftse student in oorlogstijd – Ervaringen van Josué Valeton als student, tewerkgestelde en onderduiker’ (Uitgeverij Aspekt, Soesterberg. Prijs 21,95. ISBN 9789461538826).  Het boek gaat over de ervaringen van haar vader J.J.P. Valeton (1918-2009) als student in Delft in de oorlogsjaren. Aan de orde komt hoe hij deelnam aan het studentenleven terwijl de bezetter alles steeds moeilijker maakte, hoe hij weigerde om de loyaliteitsverklaring te tekenen en als gevolg daarvan werd tewerkgesteld in Berlijn, hoe hij ontsnapte en vervolgens onderdook tot het eind van de oorlog. Al die tijd had hij veel steun aan zijn geloof. Hij werd aangenomen in de remonstrantse kerk in 1942 (bij ds. Kleijn) en is zijn leven lang remonstrant geweest in hart en nieren.

Het boek is gebaseerd op de (enorme hoeveelheid) brieven die hij, Josué Valeton, aan zijn ouders schreef vanaf het moment dat hij het huis uit ging (1938) tot de bevrijding in 1945. Hij beschreef heel levendig en nauwgezet alles wat hij meemaakte en dacht, van vreselijke dingen zoals het afvoeren van joodse studenten en proffen naar de kampen, het zware werk in de Borsig-fabriek in Berlijn en de hevige bombardementen op die stad,  tot vrolijke dingen zoals viool spelen en verliefd worden (in Delft), naar de film gaan en uitgebreid oudejaarsavond vieren met drank en studentenliederen (in Berlijn). Dit alles door de ogen van een jonge student met een groot gevoel voor solidariteit, rechtvaardigheid en een vast vertrouwen in een goede afloop.

Nieuw boek van Christiane Berkvens

Remonstrants predikant Christiane Berkvens-Stevelinck (1946) heeft twee zonen en twee kleinkinderen, haar beide echtgenoten zijn aan kanker overleden. Inmiddels woont ze al meer dan tien jaar alleen. Uit overtuiging. Juist daarover gaat haar onlangs verschenen boek ‘Het intieme van alleen leven’ (Meinema, 2017. Prijs 12,50. ISBN 978 90211 70411).

Er is in het Westen een stille revolutie gaande. In 2060 bestaan de grote steden naar verwachting voor meer dan de helft uit eenpersoonshuishoudens. Gevormd door jong en oud. Over de redenen van deze trend buigen zich sociologen terwijl journalisten en bloggers de vooroordelen rond het alleen leven te lijf gaan. In alle publicaties komen zingeving en innerlijke harmonie echter slechts sporadisch aan de orde. Dit boekje belicht juist dát aspect van het alleen wonen, vanuit de overtuiging dat alleen leven om een specifieke intimiteit en om een eigen spiritualiteit vraagt.

Ds Bert Koek overleden

Bij het ter perse gaan van dit nummer kregen wij het bericht dat remonstrants predikant Bert Koek (1940-2017) op 7 april in Enschede is overleden. Hij is predikant geweest in de gemeenten Oosterbeek (1972-1981), in Leiden (1981-1988) en Twente (1988-1996).

Creatieve midweek 2017

Van ma 31 juli tot vr 4 augustus vindt de Creatieve Midweek weer plaats op het prachtige landgoed De Hoorneboeg in Hilversum, een unieke stilteplek. Deelname aan deze week is mogelijk voor iedereen, van elke leeftijd, die graag schildert. Er wordt verwacht, dat je actief meedoet en enigszins zelfstandig kunt werken. Kunstenares Antje Sonnenschein begeleidt ons. De kosten bedragen € 395,00 voor een eenpersoons kamer met vol pension en professionele begeleiding/workshops. Opgave voor deelname: 030 2316970 of info@remonstranten.org.

Zie ook