Je bent jong en je wilt meer 

Je bent jong en je wilt meer 

 ‘Mensen die geluk nastreven zijn eigenlijk op zoek naar betekenis. Ze willen zich verbonden voelen met anderen, een doel hebben in het leven, iets bijdragen aan de gemeenschap, zin ervaren. Geluk is daarvan het bijproduct’ zegt psychologe Emily Esfahani Smith (Volkskrant, 23 juni 2017).  

De remonstrantse jongerengemeente Arminius maakte dit kerkelijk jaar een frisse start met een nieuwe predikant (i.o.) en nieuwe plannen. Maar was ons startweekend over ‘Geluksvogels’ van begin september dan eigenlijk al achterhaald? Zeker niet, want we bespraken waar we echt gelukkig van worden, of geloof ons levensgeluk beïnvloedt en in workshops en spellen ontdekten we hoe je aan geluk kunt werken. Vaak bleek ons geluk veel te maken te hebben zingeving en verbondenheid.  

Openhartige gesprekken

Arminius geeft jongeren tussen de 18 en 35 jaar al ruim dertig jaar een plek waar ze verbondenheid kunnen vinden en zich kunnen verdiepen in zingeving. De diepgaande openhartige gesprekken, de weekenden die we regelmatig met elkaar doorbrengen, maar ook de gezelligheid en de ‘gewone’ gesprekken creëren een vertrouwde omgeving.  Doordat iedereen ongeveer in dezelfde levensfase zitten, herkennen we elkaars verhalen. Zo groeit de verbondenheid snel. 

Lang niet alle Arminianen noemen zich remonstrants, maar ze herkennen zich wel in het remonstrants gedachtegoed. En waar de een regelmatig naar een kerkdienst gaat, is de ander liever ieder weekend op een festival. Die variatie komt terug in onze activiteiten: Zinnige Zondagen, jongerendiensten en weekendjes weg, met ruimte voor verdiepende gesprekken, zinvolle workshops en gezelligheid. We reizen het hele land door en we werken graag samen met plaatselijke remonstrantse gemeenten.  

Rust en bezinning

Wat we ook doen, we zorgen voor veel rust en bezinning tijdens onze activiteiten. Steeds meer jongeren hebben hier grote behoefte aan. Tussen 9 en 11 november 2018 brengen we bijvoorbeeld, zoals we dat al jaren doen, een weekend door in een klooster en volgen we het ritme van de kloosterlingen. Door de bezinning en stilte kun je even ontsnappen aan het leven van alledag. 

Op zondag 28 oktober is de bevestigingsdienst van onze predikant i.o. Jan Berkvens. Na de dienst is een gezellige maaltijd. Kerstmis vieren we met een uitgebreid, zelf gekookt, diner. Ook dan is er tussen de gangen ruimte voor verdieping: geïnspireerd door kerstverhalen en kerstliederen.  

 Saskia van der Meer
voorzitter Arminius  

Ben je tussen 18 en 35 jaar en spreekt Arminius je wel aan? Sluit je dan eens aan bij een van onze activiteiten. Neem gerust een vriend(in) mee, we zijn een open groep jonge mensen. Kijk op arminius.remonstranten.nl of mail Saskia – voorzitterarminius@gmail.com

Zie ook

De vreemdeling als brenger van geluk. Recensie boek Christa Anbeek
6 november 2018

De vreemdeling als brenger van geluk. Recensie boek Christa Anbeek

In haar nieuwste boek Voor Joseph en zijn broer beschrijft Christa Anbeek hoe in haar familie het ‘hunkeren naar de dood’ al bij haar grootmoeder begon, hoe twee van haar kinderen, Christa’s vader, haar tante en tenslotte ook haar broer vroegtijdig zelf hun leven beëindigden… Lees verder

Is euthanasie zedelijk verwerpelijk?
6 november 2018

Is euthanasie zedelijk verwerpelijk?

‘Is euthanasie zedelijk verwerpelijk?’ Onder die prachtige titel verschijnt in 1953 een artikel van Lambertus Jacobus van Holk, remonstrants theoloog en hoogleraar godsdienstwijsbegeerte en ethiek in Leiden (1931-1964). Het artikel is gepubliceerd in Moreel Beraad… Lees verder