Vernieuwingspredikant Sigrid Coenradie las de column ‘Core business’ van Tjaard Barnard in de AdRem van november. Die inspireerde haar tot onderstaande reactie.
Voor ik predikant werd was ik van 2000 tot 2007 docent levensbeschouwing. De eerste weken tot aan de herfstvakantie waren altijd zwaar. Leerlingen waren dan nog gewoon de docent maar te laten praten. Ze gebruikten de les om voor andere vakken huiswerk te maken. Aan mij de schone taak om hen te interesseren. Hoe dan?
In het team van docenten levensbeschouwing waren er twee tegengestelde opvattingen:
Zorg ervoor dat je in levensbeschouwing eindexamen kunt doen op zo’n manier dat je er bij onvoldoende resultaten op kunt blijven zitten.
De schoolleiding was zo verstandig om beide zienswijzen niet tegen elkaar uit te spelen. In de derde klassen stond kennisoverdracht centraal. In 4 Havo of 5 VWO/gymnasium werden leerlingen gevormd. De lijfspreuk van de school, ad maiora natus sum (voor het hogere ben ik geboren) was daarbij de leidraad.
Klassiek en modern hebben allebei bestaansrecht
Ik zie veel overeenkomsten tussen de twee zienswijzen op de toekomst van het vak levensbeschouwing en de toekomst van de remonstranten. Een klassieke kerkdienst waarin de predikant de gemeente vanaf de kansel in eenrichtingsverkeer het Woord brengt, met door de week een stevige cursus remonstrantica past bij sommige gemeenten beter dan bij andere. Gemeenten die willen vernieuwen zullen bij de doelgroep die ze willen bereiken starten en vragen hoe ze voor hen relevant kunnen zijn. Ze zullen het als uitdaging zien om interactief of interreligieus te vieren, en om aan te sluiten bij thema’s als ‘hoe voorkom ik een burn out’, hoe ga ik om met gevoelens van vervreemding en zinloosheid en zorg voor het milieu? Als vanzelf kom je dan op ongebaande wegen.
Zelf voel ik me thuis bij de tweede manier van werken; toen als docent en nu als vernieuwingspredikant. Ik mag hopen dat beide manieren bestaansrecht mogen hebben: ouderwets goede erediensten naast het spelen van het dialoogspel Tussen Zon & Maan en diepgaande gesprekken met mensen van buiten kerk en geloof over wat hen bezighoudt.
Wat mij betreft geldt: Remonstranten, klassiek én modern, old and new. De Geest waait ook buiten de kerkmuren.
Sigrid Coenradie
Vernieuwingspredikant Remonstranten Eindhoven
Lang geleden woonde ik een bijzondere adventsdienst bij. Er werden vele bijbelteksten gelezen. De prachtigste liederen kwamen voorbij. De stemming zat er helemaal in. Totdat een lector een fout maakte die bijna niemand opviel, maar die mij in lachen deed uitbarsten… Lees verder
Johan Goud schrijft in AdRem een negendelige serie over de vraag wat geloven nu eigenlijk is. In dit nummer deel 5. Gelovigen en theologen ondernemen een zoektocht in taal, zo stond het in het vorige artikel… Lees verder