De kerk als tweede huis #Proza van de Coza

De kerk als tweede huis #Proza van de Coza

‘Thuis’. Het woord heeft een nieuwe connotatie gekregen sinds maart. Het ‘eigen haard is goud waard’ geldt lang niet altijd meer. We willen soms gráág ons huis ontvluchten, naar een museum, een leuke lezing, naar een restaurant of naar de kerk. Of we willen juist wel thuis zijn, maar dan met familie en vrienden, een borrel drinken, of wat dan ook. En we willen niet meer alles via Zoom moeten doen, maar gewoon fysiek contact hebben. Elkaar recht in de ogen kunnen kijken bij een gesprek.

Deze situatie, die van ons allen geduld vraagt, heeft mij sterk doen voelen hoe belangrijk onze geloofsgemeenschap is. De kerk is voor velen een tweede thuis en lang niet iedereen kan nu dit huis bezoeken. Maar gelukkig is er wel de oprechte belangstelling van predikanten en van gemeenteleden en -vrienden voor elkaar. Dit geeft steun aan velen.

Alternatieven
Vanuit de landelijke organisatie zijn we voortdurend op zoek naar alternatieven voor mensen die niet naar de kerk kunnen. Zo organiseerden wij de onlinediensten in het voorjaar. Dit leverde een mooie reeks van 17 diensten op die breed gewaardeerd zijn. We mochten veel reacties ontvangen. Natuurlijk waren er persoonlijke voorkeuren onder de kijkers, maar alle diensten, klassiek en innovatief, konden rekenen op grote waardering. En hoewel de diensten waren opgezet voor onze eigen leden en vrienden, bleken we ook een breder publiek aan te trekken. KRO/NCRV was zo onder de indruk, dan we voor begin januari een reeks uitzendingen met presentatrice Jacobine Geel aan het voorbereiden zijn. En met kerst kunt u weer rekenen op onze digitale presentie. Houd u vooral de website en onze digitale nieuwsbrief in de gaten!

Betrokken remonstranten
De verbondenheid die ik voel in deze gekke tijden, maar ook de interesse van velen die geen lid of vriend zijn, zijn voor mij een extra stimulans om mijn steentje bij te dragen aan de toekomst van de Remonstranten. De visie voor de toekomst was afgelopen periode het centrale thema aan de bestuurstafel. Het maakte mij duidelijk dat vele knelpunten geadresseerd kunnen worden door open en oprecht met elkaar het gesprek aan te gaan. En ook dat hiermee kansen en mogelijkheden ontstaan. Het is mooi om te zien hoe betrokken remonstranten zijn. Immers, alleen met elkaar en door gebruik te maken van elkaars kennis en ervaring, kunnen we blijven bouwen aan de toekomst van onze geloofsgemeenschap. Zodat eenieder die dat wil zich bij ons thuis voelt.

Voelt u zich thuis bij de Remonstranten? Of heeft u suggesties voor ons? Wij horen uw reactie graag op info@remonstranten.nl onder vermelding van Proza van de CoZa.

Annemarie Gerretsen
algemeen secretaris

Zie ook

Kerk moet kernwaarden naar buiten toe uitstralen
21 september 2023

Kerk moet kernwaarden naar buiten toe uitstralen

In april organiseerden Jan Berkvens en Silvio Roduner, de projectleiders innovatie bij de Remonstranten, een inspiratiedag over de kerk van de toekomst. De deelnemers bezochten het project Heilige Boontjes in.. Lees verder

Dag van de predikant ‘Koffie en koude pannenkoeken’
9 juli 2020

Dag van de predikant ‘Koffie en koude pannenkoeken’

Wat doet een dominee de hele dag, zeker in deze coronatijden? Kim Magnée – de Berg, remonstrants predikant van de samenwerkingsgemeente Gouda (Do, Re en VVP), laat het ons zien en wijdt er enige tekst aan… Lees verder