Nieuwe remonstrant: Ernest Loor

Nieuwe remonstrant: Ernest Loor

Regelmatig sluiten nieuwe remonstranten zich bij ons aan. Ernest Loor uit Apeldoorn werd in oktober 2017 landelijk vriend van de Remonstranten. Hij legt uit waarom hij deze stap toen heeft gezet.

Wie ben ik?
Mijn naam is Ernest Loor. Ik ben 45 jaar oud, getrouwd met Mariken. Samen hebben we twee kinderen; Lucas (14 jaar) en Christiaan (11 jaar). We wonen met plezier in Apeldoorn. Ik ben werkzaam als advocaat met een eigen kantoor en heb mij gespecialiseerd in het ondernemingsrecht. Ik vind het met name leuk om ondernemers bij te staan bij het kopen of verkopen van ondernemingen.

Wat is mijn kerkelijke of religieuze historie?
Ik ben Nederlands Hervormd opgevoed volgens het ‘klassieke’ model. Dat wil zeggen inclusief kerkbezoek, bidden voor het eten en bijbelteksten. De grootvader waarnaar ik vernoemd ben was dominee, zijn vader en mijn oom ook. Het is me dus met de paplepel ingegoten.

Hoe ben ik bij de Remonstranten terecht gekomen?
Via vrienden ben ik in aanraking gekomen met een kring genaamd TWEK (Tussen Werk En Kerk). Een paar keer per jaar komen we samen om te praten over een bepaald thema. De afgelopen jaren vonden die bijeenkomsten plaats onder de bezielende leiding van Foeke Knoppers. Met Foeke aan het roer is aansluiting bij de Remonstranten een volstrekt logische stap.

Wat trekt mij aan in het gedachtengoed van de Remonstranten?
Remonstranten claimen niet de waarheid: ze leggen de verantwoordelijkheid bij het individu en geven het individu de vrijheid om eigen keuzes te maken. Dat betekent niet automatisch dat het individu centraal staat. Integendeel, als religie bewaart ze ontzag voor het onverklaarbare en ondoorgrondelijke. Volgens mij een mooie combinatie, want het spoort je enerzijds aan om kritisch te zijn en vragen te blijven stellen om zodoende jezelf te verbeteren en anderzijds om open te staan voor andere invalshoeken en te durven handelen vanuit vertrouwen. Oftewel, respect voor het individu versus kwetsbaarheid en afhankelijkheid van omgeving en anderen.

Wat gaat ervoor zorgen dat ik bij de Remonstranten blijf?
Er wordt wel eens gezegd: ‘In de geschiedenis worden we wat we zijn’. Je bent toch een product van je opvoeding en dus zal ik altijd wel een hang houden naar religie vanuit de christelijke traditie en cultuur. Betrokkenheid bij de Remonstranten voelt voor mij vertrouwd en geeft mij ook de ruimte om zelf invulling te blijven geven aan het godsbeeld. Het is in mijn beleving non-conformistischer dan andere stromingen en dat spreekt mij aan. Geloof, vertrouwen op een ‘hogere macht’ omdat niet alles maakbaar is, helpt enorm bij het los durven laten en handelen vanuit vertrouwen. Dat maakt je als mens flexibeler en prettiger voor je medemens.  Het remonstrantse gedachtengoed helpt mij daarbij.

Zie ook

Taal als spiegel van de ziel
30 juni 2022

Taal als spiegel van de ziel

Het jaarthema van de Remonstranten is dit jaar ‘Vele talen, in alles de liefde’. Charlotte Hille sprak met Viacheslav Chirikba, vredesonderhandelaar namens Abchazië, minister van Buitenlandse Zaken van Abchazië tussen 2011 en 2016, directeur van het Centre for Strategic Studies, hoogleraar vergelijkende taalwetenschappen aan Abkhaz State University en dichter… Lees verder

Column ‘Ga toch koken!’
23 maart 2021

Column ‘Ga toch koken!’

Meningsverschillen leidden in mijn familie nogal eens tot totale oorlog. Zo gaapte er een kloof tussen orthodox-protestantse gelovigen en socialisten. De twee kampen gebruikten voor de tegenstanders ook wel de scheldwoorden ‘zwarten’ en ‘rooien’, voorafgegaan door bijvoeglijke naamwoorden die ik hier niet zal herhalen… Lees verder