Grootste fan

Grootste fan

Ik ben al jaren een fan van Maria. Hoe is dat zo gekomen?

Het heeft ermee te maken dat ik een vrouw ben en als gelovige zoek naar voorbeelden met wie ik me kan identificeren. Ik heb behoefte aan godsbeelden waarin vrouwelijke waarden zichtbaar zijn zoals bescherming, compassie of troost. We kennen in het christelijk geloof de Vader en de Zoon, maar hebben geen Moeder of Dochter. De Geest wordt wel als vrouwelijk gezien maar lang niet door iedereen. Daarom vind ik het mooi dat in de rooms-katholieke kerk zoveel aandacht voor Maria is. Zij vult die leemte op. Ik heb als protestant niet de ballast dat ik Maria heb meegekregen als een zoete, seksloze, brave en onderdanige vrouw. Ik zie haar als de vrouw van de zachte krachten maar ook als de vrouw van het Magnificat, strijdbaar, vol vuur werkend aan een wereld waarin machtigen van hun troon worden gestoten en eenvoudigen worden verhoogd.


Schuilmantel

Er zijn een paar verbeeldingen van Maria die mij bijzonder aanspreken: in de eerste plaats de zogenaamde Schutzmantelmadonna, Maria met de schuilmantel. Maria draagt hier een mantel waaronder mensen van allerlei rangen en standen mogen schuilen. Als ik een schilderij zie van Maria met de schuilmantel word ik altijd weer ontroerd door die mensjes die allemaal schuilen onder de grote mantel van Maria, waar voor iedereen plek is.

Verder spreekt Maria die de knopen ontwart mij aan. Volgend jaar hoop ik naar Augsburg in Duitsland te gaan waar het genadebeeld staat van deze Knötenlöserin en waar een bedevaartsoord is ontstaan. Ik vind het bijzonder dat je met de knopen, die je in je leven kunt ervaren, bij deze Maria terecht kunt.


Zij die mededogen heeft

In de oosters-orthodoxe kerken bestaat de icoon van de Moeder Gods: Eleousa. Dat betekent: zij die mededogen heeft. Jezus steunt op deze icoon met zijn wang tegen zijn moeder aan. Hij schrikt terug voor het lijden dat Hem te wachten staat. Maria reikt hem teder haar troostende hand. Zo wordt zij voor alle mensen de liefdevolle troosteres in nood.

Ik ben heel blij dat in het protestantisme de aandacht voor Maria toeneemt en dat het boek van Arnold Huijgen, ‘Maria, icoon van genade’, het theologische boek van het jaar is geworden!

Tot slot: laatst was ik in een heiligenbeeldenmuseum. Bij de balie kregen we het over Maria. De medewerkster zei toen tegen me: ‘Ach, als je rijexamen moet doen, ga je niet tot God bidden want die heeft het al zo druk. Maar tot Maria bidden kan altijd!’ En zo is het.


Marjan van Hal
Predikant in Remonstrantse Gemeente Leeuwarden

Zie ook

Verandering van hoofd en hart
3 november 2022

Verandering van hoofd en hart

Een persoonlijke reflectie op het kliAssemblee van de Wereldraad van Kerken gehouden in Karlsruhe.. Lees verder

Redactioneel
2 november 2022

Redactioneel

In december kunt u de voorstelling Maria, Maria, Maria bezoeken in de Remonstrantse Arminiuskerk in Rotterdam. Het belooft een mooi, remonstrants feestje te worden. ‘Kom allen en neem een niet-remonstrant.. Lees verder