Redactioneel

Redactioneel

Foto: Allard Willemse

In december kunt u de voorstelling Maria, Maria, Maria bezoeken in de Remonstrantse Arminiuskerk in Rotterdam. Het belooft een mooi, remonstrants feestje te worden. ‘Kom allen en neem een niet-remonstrant mee’, zo nodigt de organisatie u uit. En inderdaad: het is een boeiende muziekvoorstelling. In dit nummer en in het vorige nummer van AdRem hebt u erover kunnen lezen.

In het huidige nummer pakken we helemaal uit: een themanummer over Maria. Voor protestanten – en hierin zijn remonstranten van oudsher zeer protestants – is en blijft het een lastig thema, al zie je hierin misschien wel wat veranderen. Vanuit oecumenisch perspectief, wellicht een feministisch-theologisch inzicht en misschien ook vanuit de esthetiek blijken remonstranten wel degelijk geraakt te kunnen worden. En is dat niet juist wat we nodig hebben: een nieuw perspectief dat ons te denken kan geven?

Voor wie toch niet zoveel heeft met Maria, tenslotte een kleine vrolijke noot met de woorden van Riekus Waskowsky (1932-1977), een Rotterdamse pop-art dichter:

Lourdes

Toen hij uit de Grotte Miraculeuse kwam,
Zaten er in elk geval
Twee nieuwe banden
Aan z’n invalidewagentje.

Tjaard Barnard, hoofdredacteur
barnard@remonstrantenrotterdam.nl

Zie ook

Maria vanuit het perspectief van de Koran
3 november 2022

Maria vanuit het perspectief van de Koran

In een themanummer over Maria mag deze voor islamitische gelovigen belangrijke personage niet ontbreken. Jan Berkvens spreekt met Samira I. Ibrahim, hydrologe en theologe… Lees verder

Verandering van hoofd en hart
3 november 2022

Verandering van hoofd en hart

Een persoonlijke reflectie op het kliAssemblee van de Wereldraad van Kerken gehouden in Karlsruhe.. Lees verder