16 december 2015

AdRem: vluchtelingen, glashelder of toch niet?

Geschreven door Michel Peters
Remonstranten Foto: Freedom House AdRem: vluchtelingen, glashelder of toch niet?

“Een vluchtelingencrisis? Laat me niet lachen! Voor de vluchtelingen zelf is het crisis ja, maar voor ons? Kom nou! En kost het ons nou zoveel?” Dit zegt Eva Heezemans in de AdRem van januari. Eva is lid van jongerengemeente Arminius en ze werkt met vluchtelingen. Ze vervolgt:

“Wat veel mensen niet weten is dat het eerste jaar opvang in Nederland wordt betaald uit ons budget voor ontwikkelingssamenwerking. Dit gaat dus niet ten koste van ons, maar van de allerarmsten van de wereld! De COA, die de opvang van de vluchtelingen verzorgt, moet door de vluchtelingen nieuwe locaties openen. Vaak gebeurt dit in krimpgebieden, waar de extra werkgelegenheid en instroom op anders te kleine scholen welkom is.”

Mensen in beweging

Algemeen secretaris Tom Mikkers is in verwarring en zet vooral vraagtekens: “Ik ben op zoek naar een nieuw perspectief omdat ik het gevoel heb dat oude antwoorden niet meer werken. Neem nu het frame ‘gelukzoeker versus echte vluchteling’.

De eerste moet zo snel mogelijk terug, de tweede maken we afhankelijk en hij krijgt verveling en langdurig wachten als horizon. Maar wat als het allebei waar is? Dat zowel oorlog en uitzichtloosheid als het vooruitzicht van welvaart en vrede mensen in beweging brengt?”

Nieuwgierig geworden? Vraag een gratis proefnummer van AdRem aan:

Proefnummer AdRem, remonstrants magazine

Vraag nu een proefnummer aan van AdRem, het remonstrantse magazine!

Over Michel Peters

Michel Peters

Michel Peters (1962) werkt als projectmedewerker bij de Remonstranten. Hij studeerde Nederlands en werkte voorheen als senior beleidsmedewerker bij de mensenrechtenorganisatie Justitia et Pax.

Gerelateerd