Ds. Marthe de Vries

Marthe de Vries is predikant in de Remonstrantse Gemeente Utrecht (Geertekerk)

Contactgegevensmarthedevries@dds.nl
Telefoon: 06-22325913 – Ik heb geen vast telefonisch spreekuur, maar mocht u geen gehoor krijgen, spreekt u dan vooral mijn voicemail in.

Verhalen

Verhalen vormen voor mij een rode draad in mijn predikantschap: de verhalen van de mensen in de gemeente, die je onderweg ontmoet, maar ook de verhalen uit de geschiedenis, de grote verhalen uit de bijbel en andere wijze tradities.

Misschien is dat ook wel de belangrijkste taak van een predikant: om goed te luisteren. Te luisteren naar wat de verhalen uit de traditie ons te zeggen hebben, naar de verhalen van mensen, waarmee zij worstelen, waar ze zich over verheugen of waarover ze verdriet hebben. En is dat ook wat wij kunnen bieden, in een pastoraal gesprek, een dienst of een kring: een plek waar mensen op verhaal kunnen komen.

Bio

Ik ben opgegroeid in Assen, in een remonstrants nest. Ik heb in Leiden theologie gestudeerd met als hoofdvak kerkgeschiedenis, waarvoor ik mij heb verdiept in het leven en werk van een van de oprichters van de remonstranten, Johannes Wtenbogaert. Hij groeide op in Utrecht en hield altijd een zwak voor deze stad. In de loop der jaren heb ik diverse artikelen geschreven over de geschiedenis van de remonstranten.

Voor mijn bijvakken heb ik mij op de Kelten gericht en heb daarvoor Oud Iers gestudeerd aan de Utrechtse universiteit. Het Keltische christendom was de aanleiding waardoor ik uiteindelijk theologie ben gaan studeren.

Voor de overstap naar de Geertekerk

Na mijn studie ben ik in 1991 als predikant begonnen in de Remonstrantse Gemeente Rotterdam, waaraan ik tot 1998 verbonden ben geweest. Daarna werd ik predikant van de jongerengemeente Arminius en had ik een kleine aanstelling aan het Remonstrants Seminarium, waar ik overigens nog steeds bij betrokken ben, maar nu als curator.

In 2004 vertrokken wij met ons gezin (drie dochters) naar Curaçao, omdat mijn man, die PKN-predikant is, werd uitgezonden als vlootpredikant. Het waren zeer bijzondere jaren.

In 2007 kwamen wij terug en werd ik predikant voor de Vrijzinnigen NPB in Wassenaar, een van de grotere en zeer actieve NPB-afdelingen.

Dit is ook leuk

Naast mijn predikantswerk, wat ik heel graag doe, hou ik van zwemmen (ik train elke maandagavond), zeilen, wandelen met de hond en klussen in huis. En natuurlijk van het lezen van verhalen!

Taakverdeling

Wijken: Oog in Al/ Kanaleneiland; Tuindorp
Regio: De Bilt/Bilthoven; Vechtstreek/Maarssen; Woerden/Harmelen/ Vleuten-de Meern; Zeist en Driebergen
Aandachtsgebieden: Jeugd- en jongerenwerk, programmacommissie, Utrechts Studentenpastoraat (IPSU) en de samenwerkingsverbanden.


Utrecht

Geertekerk
Geertekerkhof 23
3511 XC, Utrecht

030 234 01 98

Ds. Marthe de Vries

Artikelen van Ds. Marthe de Vries

18 december 2022

Het goddelijke laat zich aarzelend in onze wereld kennen #advent

Der vergessliche Engel van Paul Klee slaat een brug van onze zichtbare, rationele wereld naar het onzichtbare, naar God.
16 april 2022

Stille Zaterdag is noodzakelijk

In de Rooms- katholieke Kerk is op Stille Zaterdag de kerk leeg: het kleed is van het altaar gehaald, het tabernakel sta
24 maart 2022

De psalm van Julie #Oekraïne

Ineens kregen de oude woorden nieuw leven, gingen ze niet meer over dingen die we moeten uitleggen, verduidelijken, maar
30 september 2019

Vrijheid kan niet zonder structuur en dienstbaarheid aan elkaar

Er valt heel veel te zeggen over de theologische twistpunten ten tijde van de Nederlandse godsdienststrijd in de zeventi
27 maart 2019

Inspiratie bij dichteres Szymborska #Boekenweek 2019

Collega Johan Goud had een scherpe observatie op zijn Facebookpagina naar aanleiding van het thema van de Boekenweek: