Reinhold Philipp is predikant in de Remonstrantse Gemeente Den Haag
Contact:
Tel. 070 3878732
E-mail: reinholdphilipp@freedom.nl
Achtergrond
Ik ben geboren (1971) en getogen in Beieren (Zuid-Duitsland) en heb in Regensburg en Passau theologie gestudeerd. In Nederland werkte ik als geestelijk verzorger in een verpleeghuis in Nieuwegein. Daarnaast was ik ook enkele jaren parttime sociaal-bijstandsambtenaar. Sinds 1999 ben ik fulltime predikant in de Remonstrantse Gemeente Den Haag. Enkele jaren was ik, gedetacheerd vanuit Den Haag, ook predikant van de Remonstranten in Zwammerdam en Delft. Ik ben (en was) lid van het moderamen van het Convent van Predikanten en ik was twee termijnen lid van de Commissie tot de Zaken.
Als predikant wil ik bemoediging en troost bieden en de mensen laten delen in de vreugde van het geloof.
Van geloof naar ongeloof en terug
Al op jonge leeftijd voelde ik me geroepen tot de dienst aan God en de mensen. Mijn hele familie nam deel aan het rijke roomse leven dat onwrikbaar in ons alledaagse leven verankerd was. Ik genoot van de muziek (zingen, orgel spelen) en de liturgie (het ‘heilig schouwspel’). De kerk voelde als mijn tweede thuis.
Tijdens de universitaire opleiding theologie heb ik mijn kinderlijk geloof verloren. Steeds weer werd een steen uit mijn geloofsgebouw verwijderd en op gegeven moment stond het hele huis op instorten. Ondanks alle redelijke twijfel ervaar ik steeds weer dat ik door iets of iemand bedingungslos aanvaard en geliefd ben, en voel ik mij gedragen. Huub Oosterhuis verwoordt het, geïnspireerd door Deuteronomium 32:11.12, heel mooi:
Die mij droeg op adelaarsvleugels,
die mij hebt geworpen in de ruimte
en als ik krijsend viel,
mij ondervangen met uw wieken en weer opgegooid
totdat ik vliegen kon op eigen kracht.
Door de liefde kwam ik na de studie naar Nederland. Ik ging op zoek – vandaag de dag zou je het reli-shoppen noemen – naar een kerk waar ik me thuis kon voelen. Door een artikel in de krant kwam ik terecht bij de Remonstranten. In die kerk was tien jaar eerder besloten dat ook homoparen in een kerkdienst de zegen mochten vragen voor hun levensverbintenis. Bij de Remonstrantse Broederschap vond ik een plek waar ik me aanvaard voel, waar ik volledig mezelf kan zijn en waar ik zelfs predikant mag zijn. Ik ben – weliswaar op kronkelpaden en dwaalsporen – altijd door blijven gaan op de weg van mijn roeping. Omdat ik mij geroepen voel om de vreugde van het geloof met anderen te delen en – zoals Peter Nissen schrijft in het GOD-deeltje Kerk – ‘omdat het mij ter harte gaat dat het goede nieuws verteld blijft worden.’ Het goede nieuws dat God ondoorgronde liefde is, die mij de weg van vrijheid en gerechtigheid wijst en mij wenkt naar een toekomst van vrede (Remonstrantse Belijdenis 2006). De verkondiging van het goede nieuws staat voor mij in het teken van bemoediging en troost. Maar het geloof is ook uitdaging en aansporing. Wie volgeling van Jezus wil zijn, wordt geroepen om zijn/haar deel bij te dragen aan Gods nieuwe wereld.
Expertise
Publicaties (in boeken):
Mijn studieverloven richtten zich op twee grote thema’s:
AdRem:
2021: Dag van de predikant
2020: Overal wonen, nergens thuis
2014: De mammon en sociale gerechtigheid in de bijbel
2012: God onder ons
2001: Wat valt er voor vrijzinnige christenen met kerst (nog) te geloven?
Diverse overdenkingen op de website van Remonstranten Den Haag en de facebooksite van Remonstranten Den Haag.