Afscheid van de Hoorneboeg; een nostalgische terugblik

Afscheid van de Hoorneboeg; een nostalgische terugblik

Foto: Renata Barnard

Geert Groote was vanaf 1973 tot enkele jaren geleden betrokken bij de Hoorneboeg. Eerst als deelnemer en vervolgens ‘zoals dat gaat’ als bestuurder in allerlei functies. Hij blikt terug en vooruit.

‘Als je wilt weten wat de Hoorneboeg is, ga er lopen’ adviseert Geert. Langs de oude weg van Hilversum naar Hollandsche Rading ligt het landgoed met een oprijlaan van een kilometer en dan ‘doodse stilte en de ervaring van een unieke sfeer’. Het was sinds 1948 gedeeltelijk en, na de dood van eigenaresse mevrouw Pijnappel, helemaal in bezit van de Remonstranten. De Hoorneboeg had als doel ‘geestelijke beraadvorming en bezinning’ en die functie heeft het landgoed voor heel wat remonstranten gehad. Dominees, kerkenraden, groepen vrouwen, mannen, jongeren, denkers en doeners: voor iedereen was er wat te halen en te brengen, te leren en te ervaren. ‘De laatste jaren werd de Hoorneboeg in de lucht gehouden door een groep oudere mensen’, aldus Geert. ‘We hebben het nog een tijd kunnen volhouden dankzij de YMCA die zorgde  voor de nodige omzet. Nu deze groep er mee opgehouden is, is het landgoed een te grote last geworden voor de Remonstranten. Niet alleen financieel, maar ook als het gaat om de inzet van vrijwilligers.’

Uniek

Op een prachtige, zonnige herfstdag loop ik met Geert en fotografe Renata Barnard op het landgoed. De stilte wordt geregeld verstoord door vliegtuigen, maar verder is het zoals beloofd: uniek. We bestuderen de plattegrond waarop de toekomstige eigenaren de nieuwe situatie hebben getekend. Waar de parkeerplaats komt (straks rijden er geen auto’s meer over het landgoed, maar alleen elektrische golfkarretjes) en alle andere mogelijkheden en voorzieningen die het landgoed te bieden zal hebben. Maar alles kleinschalig, want de rust moet wel bewaard worden. Daar zijn ook de nieuwe eigenaren zeer van overtuigd.

Elke plek op het landgoed heeft een verhaal en Geert kent alle verhalen. Over gebouwen, bomen, zichtlijnen, paden en tuinen. Verhalen van vroeger, maar ook verhalen over de toekomst. Want als een ding duidelijk is geworden. Die is er voor dit prachtige stuk natuur.

Tekst: Ineke Ludikhuize, redactie AdRem, lid van de Geertekerk Utrecht

 

[Kader]
Tot 1792 was De Hoorneboeg een kleine berg te midden van een heidevlakte. Sinds het begin van de achttiende eeuw werden stukken van deze Gooise heide in erfpacht uitgegeven. Het stuk dat nu de Hoorneboeg heet, bleek de perfecte plek voor de ontwikkeling van een buitenplaats. Belangrijke bewoners van de buitenplaats waren onder andere mr. Pieter van Loon (eerste eigenaar), Anton Sinkel (eigenaar van De Winkel van Sinkel in Utrecht) en broer en zus Pijnappel.

 

[Kader]
Wat valt er te beleven en te doen op het vernieuwde landgoed? U kunt er straks o.a vegetarisch eten, naar de sauna of de hamam, yoga beoefenen, cursussen en trainingen volgen en uiteraard ook wandelen. Om de vernieuwing te kunnen realiseren wordt de Stichting Culturele Buitenplaats De Hoorneboeg opgericht. Deze stichting neemt het landgoed in eigendom over van de Stichting De Hoorneboeg. De Remonstranten participeren niet meer in die nieuwe stichting.

 

[Kader]
‘De opbrengst van de verkoop van de Hoorneboeg per 1 januari blijft intact en wordt toegevoegd aan de reserves van de Remonstrantse Broederschap’, zegt algemeen secretaris Joost Röselaers.’De rente over dit bedrag wordt gebruikt voor de bekostiging van de vernieuwingsplaatsen waarmee we gaan starten’.

Zie ook

Kroegpraat:  Verleiden
25 januari 2018

Kroegpraat: Verleiden

Het plein van Houten staat boordevol kleurige kramen. Het is Activiteitenmarkt en alle maatschappelijke organisaties presenteren zich. Ook de remonstrantse werkgroep Houten is present. Om wat op te vallen in de drukte, besloten we dat ik zou gaan tekenen. Met een groot vel papier en wat tekenkrijt ging ik op een kruk voor de kraam zitten… Lees verder

25 januari 2018

Geloven betekent geen houvast, maar avontuur

Het menselijk bestaan is een sprong in het ongewisse. Het leven is een gang over het slappe koord zonder vangnet en met de overkant gehuld in nevels. De wereld en wijzelf zijn ons één groot vraagteken. Geen wonder dat we hunkeren naar houvast. Eén vorm van houvast is het gevoel ergens bij te horen… Lees verder