Mannenretraite 2017: Wie ben ik?

Mannenretraite 2017: Wie ben ik?

De jaarlijkse mannenretraite vond plaats in november onder de inspirerende leiding van de predikanten Johan Goud en Foeke Knoppers op de prachtige Hoorneboeg. Aan een aantal geïnteresseerden moest helaas ‘uitverkocht’ gemeld worden.

Het motto van de retraite was  ‘Ik ben mijzelf een vraag geworden’, hetgeen Augustinus in zijn Belijdenissen formuleerde. Hiermee kan de zoektocht naar je eigen ware identiteit beginnen: ‘Wie ben ik?’, waardoor je ‘In waarheid kan leven’. Een toegestuurde tekstbundel hielp om een beetje voorbereid aan dit weekend te beginnen.

Eigen biografie centraal
De uitgangspositie bij de inleidingen en de persoonlijke meditaties was: de ervaringen, die een beslissende rol spelen in onze biografie, dwingen ons de werkelijkheid te beamen/erkennen/aanvaarden, zoals die werkelijkheid er was en is.

Allerlei aspecten van hedendaags geloven kwamen daarna aan de orde, vooral aan de hand van literatuur en poëzie. Bijvoorbeeld het boek van Christian Wiman: Mijn heldere afgrond, maar ook Dietrich Bonhoeffer, Kavafis, Cornelis Verhoeven en remonstrantse predikanten in hun nieuwe boek In mij stroomt een rivier.

Remonstrants thema
Wat vooral op viel tijdens de uitwisseling van persoonlijke ervaringen was dat bijna alle deelnemers met dezelfde geloofsvragen en -tekorten kampen, zowel jong als oud. Als positief ervoeren we dat dit jaar gekozen was voor een typisch remonstrants  ‘geloofs-onderwerp’ en geen algemeen thema (zoals filosofie, e.d.). Een indrukwekkende viering sloot het geslaagde weekend onder gelijkgestemden af.

Eerder in AdRem las u dat het landgoed de Hoorneboeg per 1 januari 2018 in andere handen is overgegaan. Maar de volgende mannenretraite wordt in ieder geval georganiseerd in november 2018; wederom op de Hoorneboeg, zoals ons is toegezegd.

Michiel Moerdijk

Zie ook

31 januari 2018

Van het hoofd naar het hart

Als geestelijk verzorger op de afdeling geriatrie van het Diakonessenhuis, is het misschien wel mijn belangrijkste taak om mensen weer in contact te brengen met hun hart. Wat houdt hen werkelijk bezig? Waar hopen ze op en waar liggen ze van wakker?.. Lees verder

Duurzaam wonen en werken
22 februari 2018

Duurzaam wonen en werken

Wonen in een duurzaam en energieneutraal huis, dat is wat Dimphina Riemer en Haico van der Burgt doen. Een oud huis hebben ze eigenhandig, en met behulp van een aannemer, verbouwd tot de huidige woning. Beroepsmatig zijn ze ook met duurzaamheid bezig. Beiden zijn werkzaam als ecoloog en adviseren en begeleiden onder meer woningcoöperaties en projectontwikkelaars bij ecologisch onderzoek… Lees verder