Korte berichten

Korte berichten

Landelijke contactledendag

Een onverwachte uitspraak of gebeurtenis. En dan? Zit je met je mond vol tanden, of reageer je adequaat op de situatie. Daarover gaat de Landelijke Contactledendag op zaterdag 24 maart 2018 van 10.15 – 16.00 uur in De Kapel van de Vrijzinnige Geloofsgemeenschap te Hilversum, ’s Gravelandseweg 144. Thema van de dag is ’Wat zeg je nu?’. Kom ook naar deze oefen- en ontmoetingsdag voor contact-(bezoek/schakel/diaconie)leden.

Als inleiding van de dag en tussen de workshops door is er muziek en poëzie uit het  theaterprogramma ‘Manna voor de ziel’ van Evelijne Swinkels-Braaksma en Ingrid Gans. Aansluitend hieraan beginnen de workshops. De eerste serie voor de lunch, de tweede erna. De dag wordt afgesloten met een korte viering.

Onderwerpen workshops:
1.Wat je zegt ben je zelf, door Saskia Looijen (iHabitus): over valkuilen en succesfactoren in  gesprekken; hoe helpt de Transactionele Analyse daarbij.
2. Met lege handen, door Jakob van Wielink (School voor Transitie): over gesprekken voeren met mensen in moeilijke en verdrietige tijden.
3. Bent u er nog?, door Dirk Boersma (Centrum voor Excellent Leiderschap): over verbindend communiceren.

Kosten: € 15,00 (incl. koffie, thee, lunch)
Opgave/inlichtingen: Landelijk Bureau, (voor 12 maart) info@remonstranten.nl, tel.: 030-2316970.
Opgave workshops bij binnenkomst in de kerk.

Vrijheid centraal op Inspiratiedag 2018

Hij komt er weer aan: de tweejaarlijkse Inspiratiedag, georganiseerd door de vijf vrijzinnige kerken en geloofsgemeenschappen in Nederland (Doopsgezinden, Vrijzinnigen, VVP, Apostolisch Genootschap en Remonstranten). De editie van 2018 wordt gehouden op 5 mei 2018 in de Jacobikerk in Utrecht. Het thema op deze bevrijdingsdag kan niet anders dan ‘Vrijheid’ zijn.

Vrijheid van geloven is voor alle organiserende kerken en geloofsgemeenschappen een wezenskenmerk en bestaansgrond. Die vrijheid van geloof zal natuurlijk uitgebreid aan de orde komen. Maar juist op 5 mei moet maatschappelijke vrijheid een belangrijk onderwerp van gesprek zijn. Realiseren we ons voldoende dat vrijheid geen status quo betreft, maar continue aandacht en zorg behoeft? Dat vrijheid in die zin dus ook een verantwoordelijkheid voor alle burgers met zich mee brengt? We zoeken sprekers die ons kunnen inspireren met hun pleidooi voor vrijheid.

We zijn nog volop bezig met de invulling van de dag, maar duidelijk is al wel dat hart en hoofd aan bod moeten komen.  Goede inhoudelijke sprekers, debat, maar ook ruimte voor creativiteit en bezinning. U hoort later meer van ons, maar reserveert u alvast de datum in uw agenda graag!

Frits de Lange verzorgt tweede Vrijzinnige Lezing

Theoloog Frits de Lange, hoogleraar Ethiek aan de Protestantse Theologische Universiteit (PThU) in Groningen, houdt op vrijdagavond 16 maart 2018 om 20.00 uur de tweede Vrijzinnige Lezing in de Geertekerk in Utrecht. Daarin gaat hij op zoek naar een radicaal nieuw begin voor de christelijke theologie. ‘De theologie leidt voortdurend schipbreuk in haar pogingen om de christelijke traditie te doen landen in de hedendaagse cultuur. Dietrich Bonhoeffer schreef al in 1945:‘ De mensen kunnen, zoals ze nu zijn, eenvoudigweg niet meer religieus zijn. ’En: ‘We zijn weer helemaal op de aanvang van ons verstaan teruggeworpen’. Maar de kerken hebben de radicaliteit van zijn waarneming na de oorlog onvoldoende onderkend. Het klassiek-kerkelijke dogma bleef leidend voor de mainstreamtheologie in de 20e eeuw. Vrijzinnig verzet daartegen heeft nauwelijks een alternatief kunnen bieden, anders dan: ‘wij zijn niet meer orthodox’, zo stelt theoloog De Lange. ‘In mijn lezing wil ik in het spoor van Bonhoeffer verkennen of een radicaal nieuw begin mogelijk is voor de christelijke theologie. In de overtuiging dat het daarin blijft draaien om Jezus van Nazareth, maar dat we verraad aan hem plegen als we opnieuw een religie van hem maken’.
Zie verder: www.devrijzinnigelezing.nl

Zie ook

Duurzaam wonen en werken
22 februari 2018

Duurzaam wonen en werken

Wonen in een duurzaam en energieneutraal huis, dat is wat Dimphina Riemer en Haico van der Burgt doen. Een oud huis hebben ze eigenhandig, en met behulp van een aannemer, verbouwd tot de huidige woning. Beroepsmatig zijn ze ook met duurzaamheid bezig. Beiden zijn werkzaam als ecoloog en adviseren en begeleiden onder meer woningcoöperaties en projectontwikkelaars bij ecologisch onderzoek… Lees verder

31 januari 2018

Van het hoofd naar het hart

Als geestelijk verzorger op de afdeling geriatrie van het Diakonessenhuis, is het misschien wel mijn belangrijkste taak om mensen weer in contact te brengen met hun hart. Wat houdt hen werkelijk bezig? Waar hopen ze op en waar liggen ze van wakker?.. Lees verder