Redactioneel

Redactioneel

Eigenlijk blijft het belachelijk, hoeveel aandacht er in de Nederlandse media de afgelopen weken is geweest voor ons kleine kerkgenootschapje. Nog geen 5000 mensen, terwijl we wel de voorpagina van Trouw halen met een bericht over de scriba van de Protestantse Kerk in Nederland die enige woorden van meeleven uitspreekt over wat er 400 jaar geleden gebeurd is. Ook de andere kranten lieten zich niet onbetuigd.

Natuurlijk: het is geweldig dat hij het zo uitspreekt. En er was ook aanleiding voor. ‘Waer waren vrientschap, liefde, vrede, oprechte vruchten van den Gheest?’ zong Camerata Trajectina al in 1994 op de CD ‘Bavianen en Slijkgeuzen’ (nog steeds aanbevolen, te koop via website en te beluisteren via Spotify). Trouw vindt in het commentaar dat het gezeur maar eens over moet zijn. Gewoon bij elkaar! En je niets meer aantrekken van die Dordtse Leerregels die toch door het allergrootste gedeelte van de PKN niet meer serieus worden genomen. Genoeg om over na te denken als het jubileumjaar weer voorbij is. Intussen vliegen de remonstrantse publicaties in het rond: vorige maand het pamflet. Vandaag bespreekt Eric Cossee een uitdagend boek over liturgie.

Deze maand biedt AdRem een boekennummer met een groen tintje. Wat kan groene theologie voor ons betekenen, vraagt Peter Korver zich af? Hoe kijken we naar de verhouding van mensen en dieren in de theologie, is de vraag van Johan Goud. André Meiresonne stelt Désanne van Brederode indringende vragen over het leven. Intussen nadert het verhaal van Peter Nissen over Dordt de ontknoping. En nog veel meer. De redactie wenst u veel leesplezier!

Tjaard Barnard, hoofdredacteur
Barnard@remonstrantenrotterdam.nl

 

Zie ook

Woorden in het gras
25 juni 2019

Woorden in het gras

De Zwolse remonstranten gaven dit jaar een boek uit met stukjes van hun predikant, Fride Bonda. Ze schreef ze voor het kerkblad van Zwolle tussen 2005 en 2018… Lees verder

Verlangen naar waardigheid. In gesprek met Désanne van Brederode.
25 juni 2019

Verlangen naar waardigheid. In gesprek met Désanne van Brederode.

‘Laatst hoorde ik in de kerk weer eens de parabel van de werkers in de wijngaard. Over de arbeiders die allemaal hetzelfde dagloon krijgen, of ze nou kort of lang hebben gewerkt. (Lachend) Godzijdank van een voorganger die niet direct een antwoord klaar had… Lees verder