Stille weken

Stille weken

Foto: Kim Magnée - de Berg

‘Leer stil zijn en leer niets doen en leer wachten’, zo begint een gedicht van Henriëtte Roland Holst. Het ‘dadenrijke wachten’ noemt zij het een paar regels verder. Nu mijn leven door het coronavirus tot stilstand is gekomen, denk ik vaak aan deze regels. Ik zie (financiële) nood van ondernemers, ouderen of mensen die afhankelijk zijn van zorg. Velen wachten op goedheid en hulp. En die is er. De initiatieven bloeien. Nederland is het dadenrijke wachten aan het oefenen. Dat stemt mij vrolijk, ondanks de crisis.

Als ineens je agenda vrijwel leeg is, is het grote niets doen daar. Mijn neiging is om alle tijd meteen in te vullen. Een voorjaarsschoonmaak erdoor jassen, boodschappen doen en honden uitlaten voor wie dat niet kan en nog zo wat. Maar ook dan blijft er tijd genoeg over voor, uh ja, voor wat. Leren niets doen? Ik vind het lastig, want veel andere mensen zijn juist nu extra druk.

Stil ben ik ook niet, want ik ben weer aan het bellen geslagen. Een van de gesprekken gaat over hulp vragen en hoe moeilijk dat is, bang als we zijn voor afwijzing en gewend als we zijn aan autonomie en alles zelf doen. ‘Maar nu moest het wel’, zei mijn gesprekspartner. ‘De buren waren blij dat ze mij konden helpen; alsof ik ze een plezier heb gedaan.’ Een nieuw inzicht was bij hem geboren.

En toch, ondanks alle (nieuwe) activiteiten is er stilte, niets doen en wachten. De straten zijn stil. De kerkelijke activiteiten en het sociale leven liggen stil. Stille weken zijn het waarin we wachten. Een kans voor de stille fluistering, voor de stem die we in onze normale drukte niet horen.

Ineke Ludikhuize
redactie Adrem, lid van de Geertekerk in Utrecht

 

Henriëtte Roland Holst-van der Schalk, ‘Leer stil zijn en leer niets doen en leer wachten’ uit Tusschen tijd en eeuwigheid, Rotterdam 1934.

Zie ook

Luisteren met je hart
4 juli 2022

Luisteren met je hart

Je hebt wel eens kinderen in de klas, die het moeilijk hebben. Thuis is er onrust, strijd, verdriet of een andere nare situatie. Kinderen kunnen klem zitten, maar ze gaan wel elke dag naar school. Gelukkig maar: even de aandacht op iets anders richten, een meester of juf die tijd en aandacht heeft, klasgenoten om mee te spelen en te kletsen… Lees verder

In stilte verwijlen bij God
28 februari 2022

In stilte verwijlen bij God

Claartje (Marina) Slootmans was van 1997 tot 2016 Remonstrants predikant in Vlaardingen, Eindhoven en Den Haag en besloot toen in te treden in een contemplatief klooster in België. Inmiddels heeft ze het klooster daar verlaten en woont ze sinds oktober 2020 in St. Agatha in een voormalig Kruisherenklooster in Noord-Brabant. Welke ervaringen heeft zij met stilte?.. Lees verder