Dit boek is van mij! #De Vergetelheid

Dit boek is van mij! #De Vergetelheid

Op het landelijk bureau ontvangen we met regelmaat tassen en dozen oude boeken voor in de boekenkast (remonstrantica), om weg te geven aan studenten, of voor het archief. In sommige van die boeken zit een ex libris geplakt. 

Ex libris zijn er sinds de boekdrukkunst, maar ze waren in Nederland bijzonder populair van ca. 1870 tot ongeveer 1960. Het is een vorm van kleinkunst, maar ook gerenommeerde kunstenaars vonden het maken van een ex libris niet te min. 

Ik heb de eigenaren van die boeken bijna nooit persoonlijk gekend, toch leer je ze via hun boekmerk een beetje kennen. Ze vertellen hun naam, motto of leidraad voor het leven; de afbeelding is met zorg gekozen: het familiewapen of de verbeelding van de familienaam, iets dat past bij het motto of bij de persoon zelf. Ontroerend vind ik dat. Het stemt mij ook wel eens weemoedig, al die sporen van mensen die er niet meer zijn met dezelfde liefde voor boeken als ik.

Liesbeth Orthel

Zie ook

‘Het is altijd oorlog in mijn hoofd’
15 april 2024

‘Het is altijd oorlog in mijn hoofd’

Sara, de dochter van Mirjam Hulzebos, overleed in oktober 2021 door middel van euthanasie wegens ondraaglijk en uitzichtloos geestelijk lijden… Lees verder

Euthanasie en levensbeschouwing – godsbeeld en mensbeeld
15 april 2024

Euthanasie en levensbeschouwing – godsbeeld en mensbeeld

Stel je voor: je piekert over de manier waarop je op één pagina een verlossend bericht over euthanasie kunt formuleren. En je leest op internet dat nog altijd de meeste.. Lees verder