Zomerboeken

Welke boeken ‘moeten’ mee in de koffer deze zomer? De redactie geeft u enkele tips in dit nummer van AdRem.

Bert Dicou

The Buried Giant, het nieuwste boek van Kazuo Ishiguro. De Japans-Britse schrijver vestigde zijn naam met meesterwerken als The remains of the day, over een butler op een landgoed die alles over heeft voor zijn werk, en Never let me go, over een kostschool voor kinderen die gekweekt worden om hun organen te doneren. Beide boeken schitterend verfilmd. Na jaren stilte verscheen vorig jaar deze nieuweling. Het gaat over een echtpaar op leeftijd op een onzekere maar dringende missie, diep in de mythische tijden van het oude Engeland. De pocketuitgave is zeer geschikt voor de fietsvakantie die we dit jaar gaan doen. Klein formaat boek, wél 362 bladzijden!

Hold Still van Sally Mann. De beroemde fotografe, wier werk ook in Nederland te bewonderen is geweest, blijkt in deze Memoir with Photographs een al even begenadigd verteller te zijn. Met fotografisch oog voor sprekende details beschrijft ze niet alleen haar eigen levensgeschiedenis, haar relatie met haar ouders, haar werk, haar gezin, haar vrienden maar ook de geschiedenis van haar eigen ouders en grootouders en die van haar man. Waar het aan drama niet ontbreekt, tot moord aan toe. Niet de minst belangrijke rol is weggelegd voor land en landschap. Ze woonde en woont op het platteland van de Zuidelijke staat Virginia, in haar jeugd nog volkomen gesegregeerd, hoewel alle blanke kinderen er werden opgevoed door een zwarte huishoudster.

Vakantietijd is extra geschikt om poëzie te lezen. Een tip van collega Heine Siebrand die ik graag doorgeef: Helen Vendler, Dickinson. Selected Poems and Commentaries. De gedichten van Emily Dickinson kun je blijven lezen. Vendler koos er zo’n 150 van uit en schreef er per gedicht een verhelderend commentaar bij.

 

Joan van Esveld

Vakantie top 3 boeken…moeilijk wanneer je voorlopig thuisblijft. Dan maar boeken die ik net heb gelezen en apart zou hebben gelegd wanneer ik mijn koffers binnen afzienbare tijd zou pakken.

De verwarde cavia van Paulien Cornelisse las ik met veel plezier. Dat Cavia een echte cavia is, doet er niet zoveel toe, maar het is natuurlijk wel hilarisch. Het communicatiekantoor waar Cavia werkt met zijn verschillende types en bijbehorend taalgebruik weet Cornelisse in korte zinnen en dialogen glashelder neer te zetten. Ik zou ook As in tas van Jelle Brandt Corstius meenemen. Hierin beschrijft hij zijn fietstocht naar Zuid-Frankrijk met de as – niet meer dan een theekopje, anders was zijn fiets te zwaar beladen – van zijn eerder overleden en gecremeerde vader, de taalkundige en columnist Hugo Brandt Corstius. Een buitengewoon op velerlei gebied getalenteerde man, die echter het talent om zijn drie kinderen alleen (zijn vrouw overleed op jonge leeftijd) op te voeden ontbeerde.

Toch heeft Jelle liefdevolle herinneringen aan zijn vader, waarmee hij fietstochtjes maakte in Nederland; niet langer dan een weekend.

Het derde boek dat ik zou meenemen, is de nog niet gelezen, maar al wel binnen handbereik liggende biografie Storyteller. The life of Roald Dahl. Niet alleen ben ik dol op biografieën, maar ook op Dahls werk. Zijn kinderboeken en verhalen voor volwassenen zijn weergaloos. Zijn biograaf Donald Sturrock had toegang tot allerlei nog niet eerder gepubliceerde documenten en brieven. Het fascinerende leven van Dahl. Wie weet, (her)lees ik zijn boeken dan met andere ogen.

 

Peter Korver

Zoals elke zomer gaat er één boek over geloof en theologie mee, één over geschiedenis en één roman. Judas van Amos Oz combineert eigenlijk alle drie. Hijzelf is in zijn leven vaak beschuldigd van verraad van zijn eigen volk, omdat hij de noodzaak van een aparte Joodse staat in Palestina betwijfelde en een afkeer heeft van joodse religieuze fanatici die hij als oorzaak van alle ellende in Israël ziet. In deze roman wordt de geschiedenis sinds 1948 terug gebracht tot de levensverhalen van de hoofdpersonen. Een ontroerend en verhelderend boek! Roosevelt vs. Churchill van Nigel Hamilton is wat mij betreft een correctie op het succesboek van de voormalige Londense burgemeester Boris Johnson over Churchill. Niet de flamboyante Britse premier, maar de buitengewoon scherpzinnige, optimistische en strategisch denkende Amerikaanse president gaf de doorslag in het verslaan van de Nazi’s. En dan is Liberaal Christendom van Rick Benjamins c.s. natuurlijk verplichte en spannende kost voor een remonstrantse dominee. Het gaat immers over de vraag hoe je de grote thema’s van de christelijke traditie kunt vertalen in woorden en opvattingen die passen in een geseculariseerde samenleving die ‘door de verlichting’ is heen gegaan.

 

Ineke Ludikhuize

In de zomer herlees ik boeken. Niet van die zware, maar lichte en vrolijk makende boeken.

Miss Webster and Chérif van Patricia Duncker gaat al tien jaar mee. Miss Webster is een oude vrouw die duidelijk laat zien dat ouderdom niet betekent dat je leven voorbij is. Chérif is een mooie en onbezonnen Noord-Afrikaanse student. Twee culturen komen samen, botsen, schuren en al doende is er winst voor iedereen.

The Hours (De Uren) van Michael Cunningham is een schitterende hommage aan Virginia Woolf. Haar laatste dagen voor haar zelfmoord in 1941 worden weerspiegeld in de levens van twee vrouwen. De een, Laura Brown, is een Amerikaanse huisvrouw vlak na de oorlog die vastzit in een verstikkend huwelijk. De ander is Clarissa Vaughan, een uitgeefster uit Greenwich Village, die leeft in de jaren 90 van de vorige eeuw. De verhaallijnen komen zo mooi bij elkaar dat je aan het einde van het boek in totale verwondering bent. Onder regie van Stephen Daldry werd het boek verfilmd. Boek en film wonnen vele prijzen.

The Selected Works of T.S. Spivet (De verzamelde werken van T.S. Spivet) van Reif Larsen is zo grappig, zo geweldig om te lezen – een boek om nooit genoeg van te krijgen. Volg de twaalf jaar oude cartograaf T.S. op zijn tocht van het dorpje Divide in het westen van Amerika naar het Smithsonian in Washington DC waar hij een prestigieuze prijs gaat ophalen. Thuis al gewend om zijn hele leven in kaarten te brengen en te tekenen, doet hij dat onderweg natuurlijk ook. Vergeet dus niet om ook goed te kijken, want de tekeningen zijn minstens zo leuk als de tekst.

 

Michel Peters

Een beetje luchtig mogen ze wel zijn, mijn vakantieboeken. Geen zware theologische kost of heftige literatuur, dat doen we de rest van het jaar weer.  Nee, gewoon lekkere, onderhoudende, liefst een beetje spannende kost maar. Jaren geleden las ik op vakantie al het boek Shantaram van Gregory David Roberts over het leven van een ontsnapte Australische bankovervaller en drugsverslaafde die naar India vlucht en daar in het maffiacircuit van Mumbai terecht komt. Vuistdik genieten van de spanning, de couleur locale en de Indiase humor. Na twaalf jaar is er nu een opvolger van deze bestseller:  The Mountain Shadow. De hoofdpersoon moet enkele jaren na de gebeurtenissen in Shantaram dealen met een nieuwe generatie maffiabazen waarvoor andere wetten gelden. Glaasje Tsjechische wijn erbij en ik kom niet meer voor mijn tent vandaan.

Om mogelijk schuldgevoel over zoveel ontspanning een beetje de kop in te drukken, – en alleen daarom – neem ik toch ook maar een ‘verantwoord’ boek mee. De nieuwste van Louis de Bernières denk ik, met de titel The Dust That Falls From Dreams (Het stof dat van dromen valt). Zijn eerdere boeken ‘Birds without Wings’ en ‘Captain Corelli’s Mandolin’ werden bejubeld. Dit boek is een epische roman over een familie die gevormd wordt door de Eerste Wereldoorlog. Rosie McCosh, haar drie zussen en hun buurjongens, de gebroeders Pitt en Pendennis, zijn vrienden voor het leven. In de Eerste Wereldoorlog gaan zij hun eigen weg als soldaat, gevechtspiloot of verpleegkundige. In de vier oorlogsjaren verliezen sommigen van hen het leven, anderen hun dierbaren of hun geloof, maar allen verliezen ze hun onschuld. We volgen hen in de loopgraven, in luchtgevechten en in veldhospitalen. In de nasleep van de oorlog moet Rosie opnieuw leren lief te hebben.

 

Vanessa van Koppen

De Stamhouder van Alexander Münninghoff – een verbijsterende familiekroniek die je in één adem uitleest. Münninghoff (tevens journalist en Ruslanddeskundige) beschrijft op zeer indringende wijze hoe het lot van zijn ouders, overige familie  en hemzelf mede werd bepaald door de grillen van zijn machtige grootvader. Met prachtig taalgebruik een lust om te lezen. Terecht won hij de 2015 Libris geschiedenisprijs met dit boek.

Soumission (Onderworpen) door Michel Houellebecq – een ongemakkelijk onderwerp en toch een makkelijk leesbaar boek, zelfs het Frans is prima doorheen te komen. Het boek beschrijft het leven van een verlopen hoogleraar tegen een fictieve achtergrond in de nabije toekomst waarin Frankrijk heeft gekozen voor een islamitische president, die gesteund blijkt door Saoedi-Arabië en de gevolgen daarvan. Geen plezierig boek, maar het stemt tot nadenken.

De ‘nieuwste’ Daniel Silva – Daniel Silva (tevens journalist) is een fantastische auteur van spannende boeken (spionage-thrillers) en ik begrijp niet waarom hij niet in één adem wordt genoemd met Dan Brown en Tom Clancy.  Zijn hoofdpersoon in de meeste boeken is Gabriel Allon, een Israëlische spion en als dekmantel restaureert hij schilderijen. In tegenstelling tot de meeste thrillers heeft hij geen ‘vlakke’ persoonlijkheid. Zijn boeken, inmiddels bijna 20 stuks – zijn fascinerende ‘page-turners’ en zodra je ongeveer op de helft bent, kun je het boek niet meer naast je neer leggen. Echt een aanrader!

 

 

 

 

 

Zie ook

26 juli 2016

Food for thought

Alle grote denkers van Nederland komen er spreken. Drie Denkers des Vaderlands waren er te gast. Zij komen er graag voor het geïnteresseerde publiek en het boeiende gesprek na afloop.. Lees verder

in memoriam Joost Wery
26 juli 2016

in memoriam Joost Wery

Deze woorden staan boven de rouwbrief van Joost Willem Wery, één van onze oudste emeritus predikanten, die op 1 juni 2016 op bijna 93-jarige leeftijd overleed. Woorden van de aloude ‘remonstrantse’ zinspreuk die in essentie weergeven waar Joost voor stond: solidariteit in de elementair noodzakelijke levensvoorwaarden; vrijheid en verdraagzaamheid waar inzichten tekort schieten; liefdevolle aandacht op alle terreinen van het leven… Lees verder