Miniatuur: Verwarring

Miniatuur: Verwarring

Zaterdagmorgen vroeg. De telefoon gaat. Een dame stelt zich nerveus voor: mevrouw X, van de gemeente Y. Wij kennen elkaar niet. Ze vraagt naar mijn man. Tikkeltje in verwarring, zeg ik: ‘dat zal moeilijk gaan, mevrouw, want mijn man is al elf jaar dood.’  Stilte aan de andere kant van de lijn.  ‘Sorry’, zegt ze, ‘dat wist ik niet. Ik belde voor de dominee want de predikant die morgen zou komen preken is plotseling ziek geworden. Vandaar dat ik dominee Berkvens  wilde vragen of hij ons kon helpen.  Maar ik wist niet dat hij overleden was, hij staat nog op mijn lijstje.’

Hoe krijg ik dit op elegante wijze uit de knoop? Ik weet hoe stressend het voor gemeenten is als ze plotseling met de noodpreek aan de gang moeten gaan. En deze mevrouw is buitengewoon aardig en van goede wil.  ‘Mevrouw’, breng ik tenslotte uit, ‘zou het kunnen zijn dat u mij bedoelt? Ik ben namelijk de dominee die u zoekt’.  ‘Ho, U bent een vrouw???’.

Dat kan ik moeilijk ontkennen.  Herleven hier pre-feministische tijden?

Ik kan haar helaas niet uit de nood helpen maar later word ik aan het voorval herinnerd in een geheel andere situatie en vraag ik me af of wij – onbedoeld – niet in een permanente staat van verwarring vertoeven.

Al dertig jaar haal ik bij de apotheek mijn dagelijkse, vertrouwde oogpleisters. Tot mijn verbazing krijg ik uit de apotheekautomaat een  afwijkende verpakking. Thuisgekomen, maak ik het doosje open. De pleisters, van een andere merk, zijn veel te klein en niet te gebruiken. Ik bel de apotheek. ‘Ja mevrouw, daar kunnen wij helaas niets aan doen, dit moet van de verzekering, deze pleisters zijn namelijk goedkoper’. ‘Ongetwijfeld’, zeg ik, ‘maar staat mijn leeftijd bij U niet bekend?’ ‘Hoezo dan?’

‘Kijk: deze pleisters zijn te klein en niet door een volwassene te gebruiken.’

‘Echt niet?’

‘Echt niet! Maar weet u wat? Ik zal het u laten zien. Ik kom eraan!’

Enkele minuten later lever ik het bewijs van de onmiskenbare verwarring. Ik doe een van die kinderpleisters op. Nu is mijn linkeroog versierd met vrolijke pinguïns.

Berkvens en Berkvens

 

Zie ook