Matisse ontwerpt meesterwerk in Vence

Matisse ontwerpt meesterwerk in Vence

Aan het eind van zijn leven – hij is dan 77 jaar – ontwerpt Henri Matisse de ‘Chapelle du Rosaire’ in Vence aan de Franse Riviera. Zijn meesterwerk, vindt hij zelf. De kleine kapel voor de Dominicanessen in die plaats wordt gebouwd en gedecoreerd tussen 1949 en 1951 onder zijn supervisie.

In 1941 werd bij Matisse kanker geconstateerd.  Na zijn operatie volgde een lange herstelperiode. Hij werd in die tijd liefdevol verzorgd door een jonge verpleegster Monique Bourgeois. Zij poseerde ook voor hem, er bestaan verschillende schilderijen en tekeningen van haar. In 1943 besloot zij echter in te treden bij de Dominicanessen in Vence, waar zij de naam zuster Jacques-Marie aannam. Matisse kocht later een huis in Vence, niet ver van het klooster waar Jacques – Marie woonde. Zij bezocht hem en vroeg hem te helpen met het ontwerpen van de kapel. Hoewel hij dit nog nooit had gedaan, stemde hij toe uit dankbaarheid voor de hulp die hij zo lang van haar had gekregen. Het werd een megaproject waarin Matisse  het gebouw zelf, de glas-in-loodramen, het meubilair, muurdecoraties en kleding voor de priesters ontwierp.

Was Matisse eigenlijk erg religieus? Nee hoor, dat valt wel mee! Hij geloofde in zichzelf als schepper en ervoer bovennatuurlijke krachten in het scheppingsproces, dat wel. Jacques – Marie denkt dat hij met het aanvaarden van de opdracht terugkeert naar het geloof van zijn jeugd. Matisse antwoordt haar echter: ‘Ik heb in mijn leven nooit behoefte gehad aan sacramenten om onze Schepper te prijzen. Ik ben helemaal naar Tahiti gegaan om zijn prachtige licht te bewonderen. Dat licht wil ik in mijn werk aan anderen overdragen.’

Michel Peters

 

Zie ook