Vriendenwerfcampagne: Geloof in de liefde

Vriendenwerfcampagne: Geloof in de liefde

 

(…)

We hebben elkaar lief en leven

We leven en we hebben elkaar lief

En we weten niet wat leven is

En we weten niet wat dagen zijn

En we weten niet wat liefde is

Uit: Lied – Jacques Prévert

 

In april 2011 deed ik in de PKN – gemeente in Culemborg belijdenis. De woorden die ik zocht voor het uitdrukken van mijn geloof gingen over het geheim van de liefde. De liefde als lied, als geschenk, als Gods zegen, als manier van leven. Het waren woorden vol zekerheid én vol twijfel. Maar er zat muziek in, daar was ik van overtuigd. Een overtuiging, die overigens al een beetje gevoed was door het af en toe bezoeken van de Geertekerk in Utrecht vanaf najaar 2010. Ook toen al paste het remonstrantse gedachtegoed bij mijn manier van geloven.

Ik woonde in 2011 echter in Berlijn, voor de laatste vakken van mijn bachelors Geschiedenis en Duitse Taal en Cultuur. In die maanden kreeg het geloof in mijn leven op een heel andere manier vorm. Spiritualiteit betekende hier een leven in volle vrijheid, een leven naar je dromen, het inademen van alle ruimte – juist in een stad waar dat lange tijd niet vanzelfsprekend is geweest.

Eenmaal terug, thuis, in Utrecht, raakte geloof een tijdje op de achtergrond. Door de drukte van mijn onderzoeksmaster en door vele repetitieweekenden en tournees met koren en orkesten, verdween de kerk wat verder uit beeld. En toch, ook in deze jaren vervaagde het lied van Prévert, het geloof in de liefde, niet helemaal. Bij het spelen van de Matthäus Passion, het zingen van de Hohe Messe of tijdens rondreizen langs bijzondere mensen en landen met Wagner, Tschaikovsky of Ravel, resoneerde het altijd mee.

Inmiddels heb ik me definitief in Utrecht gevestigd, en groeide de wens om me ook ‘formeel’ bij een kerkelijke gemeente aan te sluiten. Ik zocht een gemeente, waar geloof, muziek, poëzie en gesprek hand in hand gaan. Waar verschillende vormen van spiritualiteit naast elkaar mogen bestaan. Waar jong en oud elkaar kunnen ontmoeten. Waar het persoonlijke, het maatschappelijke, het religieuze en het filosofische tegelijk aan de orde kunnen zijn. Die wens was aanleiding om met Pinksteren 2015 lid te worden van de RGU in de Geertekerk – voor mij een gebouw, een gemeente, een geloofsgemeenschap waar muziek in zit.

Willemijn van der Zwaard
Adviseur bij de Raad voor Volksgezondheid & Samenleving (in Den Haag) – een adviesraad voor de regering op het terrein van zorg- en maatschappelijke vraagstukken.

Zie ook