Stadsverlichting: lichtpuntjes creëren in je huiskamer

Een uurtje per maand samen mediteren voor een betere wereld, dat is wat Stadsverlichting poogt te bereiken. Stadsverlichting is een initiatief van meditatie-goeroe Tijn Touber en zijn echtgenote Kris. Voordat u denkt, dat zweverige is niets voor mij: bidden is ook een vorm van mediteren.

Meditatie experimenten

Tijn en Kris Touber waren onder de indruk van een meditatie-experiment uit 1993 waarbij vierduizend in meditatie getrainde mensen tegelijkertijd in Washington DC samen gingen mediteren, gedurende acht weken op gezette tijden. Wat bleek: de criminaliteit in de stad daalde met 23%, er waren minder (verkeers)ongevallen en minder mensen bezochten een dokter of ziekenhuis. Soortgelijke experimenten zijn nog op 48 andere locaties gedaan, inclusief oorlogsgebieden, met vergelijkbare uitkomsten.

De experimenten wezen verder uit, dat je ongeveer 1% van de (lokale) samenleving nodig hebt om effect te sorteren, en daar weer slechts 1% van, wanneer je met goed geoefende mensen mediteert.

Dat bracht Tijn en Kris op het idee om hun huiskamer open te stellen voor groepsmeditaties, die ze ‘Stadsverlichting’ noemden met een oproep aan de rest van de wereld om hetzelfde te gaan doen. Iedere tweede zondag van de maand, tussen 20.00 en 21.00 uur (Nederlandse tijd), wordt er inmiddels in Nederland in bijna duizend huishoudens een uurtje gemediteerd. In het buitenland komt het druppelsgewijs op gang.

Hoe gaat zo’n stadsverlichting eigenlijk?

Je kunt, wanneer je je huiskamer open wilt stellen, jezelf aanmelden op de website www.stadsverlichting.nu. Daar vind je als geïnteresseerde ook de adressen van huiskamers in de buurt en kun je je (gratis) aanmelden. Sommige gastheren en –vrouwen hebben zelf kussentjes, dekentjes en yogamatjes, anders moet je zelf meenemen wat je wilt, om een uurtje comfortabel te kunnen zitten of liggen.

Inloop is om 19.45 uur in stilte, klokslag acht begint het. De gastvrouw of –heer is vrij in de vorm. Dat kan met behulp van een CD met geleide meditatie zijn, of zelf iets bedenken. Een kennis van mij, Femke Wiersma, die zelf ook gastvrouw is, bedenkt eigenlijk altijd zelf iets. ‘Vaak begin ik met een total body scan: hoe voelt dit, hoe voelt dat in je lijf? Daarna een ademhalingfocus, om de lichamen tot rust te brengen en geestelijk te ontspannen, en dan laat ik het gewoon komen en echt, er gebeurt van alles’.

‘Bidden jullie ook’, vraag ik nieuwsgierig. Nee, dat niet, maar het wordt wel een goed idee gevonden.

‘Wat gebeurt er dan’, vraag ik me nieuwsgierig af? Zoekend naar de juiste woorden stelt Femke dat ze gelooft dat je het nog het beste kunt omschrijven als een staat van intense liefde waar je in terecht komt. Dat klinkt goed. Zal ik volgende keer aanschuiven? Ik ga het in elk geval proberen.

Vanessa van Koppen,
Redactie AdRem

Zie ook

23 januari 2017

Lichtproblemen

Mijn allereerste associatie bij ‘lichtpuntjes’, toen dat woord viel in de redactie, was een liedje van vroeger. Wij zongen het thuis, in de kerk, op school: er was geen ontkomen aan. ‘Jezus zegt dat hij hier van ons verwacht dat wij zijn als kaarsjes brandend in de nacht’.. Lees verder

23 januari 2017

Miniatuur Kiemkracht

‘De graanoogst valt dit jaar tegen’, zegt buurman Egge. Wij drinken koffie buiten en hij kijkt nuchter naar het veld dat net klaar is. ‘Hoe komt dat?’, vraag ik. Stedelingen uit het Westen zijn op het gebied van landbouw doorgaans domme ganzen… Lees verder