Korte berichten

Korte berichten

Joost Röselaers voorgedragen als algemeen secretaris Remonstranten

De Commissie tot de Zaken van de Remonstrantse Broederschap heeft besloten ds. J.H. (Joost) Röselaers voor te dragen als de nieuwe algemeen secretaris van de Remonstranten. De voordracht om hem te benoemen is gericht aan de Algemene Vergadering van Bestuur van de Remonstrantse Broederschap op 19 november aanstaande. In deze vergadering zijn vertegenwoordigers van remonstrantse gemeenten, landelijk bestuur en convent van predikanten bijeen. Bij goedkeuring zal de benoeming ingaan per 1 januari 2017.

Joost Röselaers (11 december 1979) is lid van de Remonstrantse Broederschap, studeerde theologie aan de Universiteit van Leiden en vervolgens aan het remonstrants seminarium. Sinds 2013 is hij predikant van de Nederlandse Kerk in Londen en in de jaren daarvoor was hij predikant in de remonstrantse gemeenten van Nieuwkoop, Boskoop en Amsterdam.

Kerstverse verhalen van Nelleke Viëtor

Nelleke Viëtor schrijft kerstverhalen. Nooit vond ze een boeiend verhaal om voor te lezen met Kerstmis. De bestaande verhalen vond ze vaak te lang, te vroom of beide. Dus ging ze zelf maar schrijven. Eind 2014 verscheen er al een eerste bundeltje, dit jaar komt er een tweede bundel uit met kerstverse verhalen. Dit kerstboekje kan ingezet worden bij of meegenomen naar een kerstdiner, kerstviering of naar andere bijeenkomsten in de kersttijd. Het boekje wordt weer gratis meegestuurd met het decembernummer van AdRem.  Extra exemplaren zijn voor 5 euro (incl. verzendkosten)  te bestellen via de website www.remonstranten.nl of per mail info@remonstranten.org. Nelleke Viëtor is een betrokken en actieve remonstrant. Ze woont in Berg en Dal bij Nijmegen. Ze is publiciste en schreef diverse romans en columns.

Tentoonstelling ‘Gelijkenissen’ in Bijbels Museum

Negen tekenaars van de Nederlandse Kring van Tekenaars en negen bevriende theologen van het Bijbels Museum (Herengracht 366, Amsterdam) zijn een uitdagende samenwerking aangegaan rond gelijkenissen uit de bijbel. Samen lazen ze nauwkeurig een gelijkenis en zochten zij naar de actuele betekenis ervan. Remonstrants emeritus – predikant Johan Goud deed mee en werkte samen met de Amsterdamse kunstenares Francisca Tollenaar, over de gelijkenis van de rijke man en Lazarus (Lucas 16:19-31). Het kunstwerk dat zij maakte, is een kast waarvan alle panelen beschilderd zijn met taferelen uit die gelijkenis, maar ook uit verwante verhalen. De expositie ‘Gelijkenissen’ is tot  8 januari 2017 te bezichtigen. Voor meer informatie zie http://hart.amsterdammuseum.nl/nl/page/57061

God is het antwoord niet 

In dit kleine boek van Wytze Brandsma staan korte teksten over geloof, zingeving en zinbeleving. De teksten zijn speciaal voor deze bundel vanuit het Nederlands in het Fries vertaald. Of die vertaling gelukt is, kan ik niet beoordelen. Ik houd van superkorte teksten en wat dat betreft kan ik m’n lol op. Brandsma probeert weg te blijven van al te kerkelijke taal, wat hem meestal lukt. Jammer is dat hij neigt naar een geitenwollensokken christendom, vooral in teksten over vrede. Afgezien van deze kleine ongemakken is het een fijn boek met woorden en beelden die je bijblijven. In het voorwoord is sprake van gedichten. Zo zou ik deze teksten niet noemen, maar het mag natuurlijk best. Narratio 2016 – ISBN 978 90 5263 469 2 –
Prijs € 9,00

Ineke Ludikhuize. 

 

Zie ook