Alternatieve zomeractiviteiten voor de thuisblijver
Foto: Noosa Food and Wine

Alternatieve zomeractiviteiten voor de thuisblijver

Tegenwoordig kun je uitstekend toerist in eigen land spelen. Hoeveel prachtige plekjes kent Nederland wel niet? Lekker op een terrasje zitten of uit eten, daar zijn ook genoeg mogelijkheden voor. Maar daar wil ik het niet over hebben, dat kunt u zelf wel vinden.

Het openluchttheater

Het ultieme zomergevoel in eigen land vind ik een voorstelling bekijken in een openluchttheater. Nederland telt een aantal vaste openluchttheaters en daarnaast worden op diverse prachtige plekken in parken en bossen ‘s zomers voorstellingen gegeven in de buitenlucht. Het theater in het Vondelpark in Amsterdam heeft een vol zomerprogramma. Neem een plaid en een kleedje mee, een koele fles wijn en wat hartigs of zoets en geniet van een onvergetelijke avond: cultuur en natuur in een.

Voor de eetliefhebbers een must: Lekker buiten slenteren van foodstandje naar foodtruck en van alles proeven in de buitenlucht. De populariteit van foodfestivals neemt toe. Ze zijn er in alle maten en smaken. Van een hoog culinair gehalte tot gewoon gezellig.

De boer op

Steeds meer boerderijen openen hun deuren voor een kijkje achter de schermen. Daarnaast zal het je misschien verbazen hoeveel boerderijen er bij jou in de buurt zijn waar je kaas, eieren, groente of fruit kan kopen. Ik woon in Wassenaar. Alleen daar al zijn een aantal boerderijen, waaronder een zorgboerderij, waar je terecht kunt en zelfs de molen midden in het dorp verkoopt op zaterdag en woensdag zelfgemalen meel. Stippel een (fiets)route uit en ga genieten. De meeste boeren die ik heb ontmoet kunnen gepassioneerd over hun vak en producten vertellen.

Het klimbos is komen overwaaien uit Frankrijk. Tussen de bomen is een sportief parcours uitgezet waar je doorheen klimt en roetsjt. Je krijgt een harnas om – zoals zeilers die in de trapeze hangen – en wordt aan een staalkabel gezekerd. Vervolgens ga je steeds hoger tussen de bomen over dunne wiebelplanken, koorden en tokkelbanen. Adrenaline gegarandeerd en veel pret ook. Ik ken er bijvoorbeeld een in de Vlietlanden in Voorschoten.

De escaperoom

Voor op de regenachtige dag is er de escaperoom. Deze ludieke activiteit scoort goed bij hoger opgeleiden: je wordt met een paar mensen ‘opgesloten’ in een kamer en krijgt een uur of anderhalf om eruit te komen. Dit lukt slechts door het oplossen van raadsels, logisch nadenken en vooral ook ‘out of the box’ te redeneren. Het concept is een aantal jaar geleden bedacht in Hongarije en is daar razend populair. Inmiddels duiken ze in Nederland ook op als paddenstoelen uit de grond. Echt een geweldige ervaring! Leuk ook om als gezin te ondernemen met de (klein)kinderen vanaf een jaar of tien.

Wil je de natuur eens op een andere manier ontdekken? Ga dan eens mee op een wildplukwandeling. Onder leiding van een gids leer je van alles over de eetbare planten langs de berm, in het bos en op het weiland. Reken er niet op dat je ver komt: omdat je overal bij stil staat leg je in  anderhalf uur misschien hooguit 2 km. af. Maar dat geeft niet, het is educatief en verrassend. Opvallend genoeg kun je wildplukwandelingen ook in de Randstad boeken. Het Haagse Bos, de Kralingse plassen overal kun je terecht.

Vanessa Enters
Redactie AdRem, gemeentelid in Den Haag

Zie ook