Uw wooncoach adviseert:  hoe creëer je een thuis?

Uw wooncoach adviseert: hoe creëer je een thuis?

Foto: Jean Louis Zimmerman

Een eigen ‘thuis’ maken is natuurlijk heel persoonlijk. Toch valt er – denk ik – een rode draad te trekken: het draait allemaal om ontspanning en verbondenheid.

Een ontspannen thuis Om goed tot ontspanning te kunnen komen, is het belangrijk om de zaken die je juist herinneren aan wat je allemaal moet (de was, het huishouden, administratie) te kaderen. Ik ken mensen die eindeloos bezig blijven met poetsen, opruimen en soppen. Prachtig huis hoor, alles netjes op een rijtje, maar een thuis? In een thuis wordt geleefd. Daar is niet alles op orde. Juist de disharmonie maakt een interieur levendig en geeft het een ziel, zoals die lelijke oude lamp met kwastjes van oma tussen een paar designmeubels.

Uit het zicht

Goed, terugkomend op dat kaderen: wees niet de hele dag bezig met wat je allemaal moet en zorg ook dat je er niet voortdurend aan wordt herinnerd. Laat die wasmand met de strijk niet een week in de woonkamer liggen, zodat je elk moment dat je even wilt gaan zitten aan je ledigheid wordt herinnerd. Laat je administratie niet liggen op de eetkamertafel, waarbij je hem steeds met een schuldgevoel opzij moet schuiven elke keer dat je gaat eten. Ja, je moet je taakjes doen. Maak er hapklare brokken van. Half uurtje hier, half uurtje daar en bijvoorbeeld geen verplichtingen meer na 8 uur ’s avonds.

Verbondenheid

Een thuis is ook verbondenheid. Dat creëer je door je te omringen met spullen die je aan anderen/dierbaren herinneren. Die fossiel die je vond tijdens een wandeling met je geliefde in de bergen, die foto van je oude schoolvrienden van toen jullie nog jong waren, dat vreselijk lelijke beeldje dat je van een vriend kreeg die inmiddels is overleden. Een thuis creëer je niet uit het niets, dat ontstaat doordat je er liefde en aandacht in steekt.

Meubelboulevard

Ik heb het zelf nooit begrepen dat mensen om de zoveel jaar een heel nieuw interieur bij een meubelboulevard aanschaffen. Los van de kosten, zou ik eerder het gevoel hebben dat ik in een showwoning zit, dan in een thuis. Hoe leuk is het om te verlangen naar iets, ernaar te zoeken en het uiteindelijk te vinden, of juist niet en tegen het lijf te lopen om op slag verliefd op te worden.

Spullen met een verhaal

Want spullen met een verhaal, zijn de dierbaarste spullen. Zo was ik ooit bij een vriendin in Rotterdam op een zondag toen we langs een brocante winkeltje liepen waar een prachtig bed van tweehonderd jaar oud stond. Omdat het bed slechts 190 cm lang was, voor de gemiddelde Nederlander aan de kleine kant, ging het ook nog voor een zacht prijsje weg. Nu had ik maar een klein autootje, dus moesten we het bed eerst bij mijn vriendin stallen: drie hoog tillen en daarna met behulp van een andere vriendin met een grote Volvo vervoeren naar mijn huis. Vervolgens moest ik een lattenbodem op maat maken, want die zat er niet bij. Die heb ik toen in mijn woonkamer zelf getimmerd. Jaren later liep ik ook nog een bijpassend nachtkastje tegen het lijf op een markt in Brussel. Het is inmiddels twintig jaar geleden en nog ben ik blij dat ik dat bed destijds heb gekocht.

Vanessa Van Koppen
Redactie AdRem, gemeentelid Den Haag

Zie ook

6 juli 2017

Alternatieve zomeractiviteiten voor de thuisblijver

Tegenwoordig kun je uitstekend toerist in eigen land spelen. Hoeveel prachtige plekjes kent Nederland wel niet? Lekker op een terrasje zitten of uit eten, daar zijn ook genoeg mogelijkheden voor. Maar daar wil ik het niet over hebben, dat kunt u zelf wel vinden… Lees verder

Het gezicht van Wim Edelman
3 augustus 2017

Het gezicht van Wim Edelman

  Ik wilde per mail een afspraak maken en voordat ik er erg in had zat Wim Edelman (1946) al aan mijn bureau voor een interview. ‘Ja, ik dacht: ik.. Lees verder