Zo maak je een lekkere zomerse maaltijdsalade

Zo maak je een lekkere zomerse maaltijdsalade

Tegen de tijd dat de temperatuur stijgt, stijgen ze weer in populariteit: de maaltijdsalades. Helaas vind ik ze vaak tegenvallen: veel pasta en weinig smaak. Terwijl je zo eindeloos veel plezier kunt beleven aan een goed gemengde maaltijdsalade! Misschien twijfel je, omdat sla saai lijkt. Welnu, dat hóeft helemaal niet: het kan juist bijzonder smakelijk zijn omdat je heel veel verschillende smaken kunt combineren en bovendien kun je eindeloos variëren.

Tien basisregels voor een lekkere zomerse maaltijdsalade

 

  1. Gebruik geen waterige, smakeloze ijsbergsla. Ga voor onze ‘ordinaire’ Hollandse slakrop, tegenwoordig chic ‘botersla’ genoemd, eventueel gemengd met de wat luxere soorten als eikenbladsla, rucola, raddicchio, lollo rosso en waterkers.
  2. Was én droog de sla. Zo zijn de zandresten en beestjes verdwenen en blijft de dressing er beter op zitten.
  3. Maak een eigen vinaigrette of dressing. Dé klassieke Franse basisvinaigrette bestaat uit een verhouding van 1 deel azijn op 3 delen olie, wat peper, zout en wat mosterd. Maar varieer ook met andere soorten olie en azijn, citroen- of limoensap, honing en (verse) kruiden, doe er wat yoghurt of mayonaise door of voeg wat worcestersaus, sojasaus of gembernat toe.
  4. Wel zin in de salade, maar niet in sla? Kolen (witte, rode, Chinese) kunnen een prima alternatief vormen. Lekker en goedkoop.
  5. Geef je salade kleur! Je eet met al je zintuigen. Onderzoeken hebben uitgewezen, dat als een maaltijd uit minstens 6 kleuren bestaat, ze met het meeste plezier wordt gegeten.
  6. Geef je salade bite! Stop er iets knapperigs door: zaadjes, pitjes, noten, kiemen, croutons, uitgebakken spekjes….
  7. Geen zin in een koude salade? Maak er een ‘salade tiède’ van, oftewel: een lauwe sla. Voeg op het laatst warme elementen toe zoals gegrilde of gekookte groenten, warme linzen of kikkererwten, gekookte plakjes aardappel, gekookte eitjes, gebakken spekjes of stukjes warme kip.
  8. Ga voor de restverwerking. Het is ongelofelijk wat je allemaal door de salade kunt doen: een koud restje entrecote is mij nog lang bijgebleven, bijvoorbeeld.
  9. Schep een sfeertje: ga bijvoorbeeld voor een Italiaanse, Thaise, of Mexicaanse touch met ingrediënten die daaraan doen herinneren.
  10. Maak je salade met liefde en zorg. Snijd de groene kern uit tomaten, pel eitjes zorgvuldig zodat er geen stukjes schaal achterblijven etc.

De bedoeling is natuurlijk een volle, lekkere maaltijdsalade. Dus: ga los en voeg van alles toe.

 

Ingrediënten voor een lekkere salade

–      tomaatjes;

–      in olie gemarineerde gedroogde tomaatjes;

–      gemarineerde artisjokken;

–      komkommer in stukjes;

–      bleekselderij in dunne reepjes;

–      radijsjes in schijfjes;

–      reepjes paprika;

–      fijngesneden rauwe venkel;

–      rode ui in flintertjes;

–      geraspte worteltjes;

–      waterkers;

–      tuinkers;

–      andere cressen;

–      kiemen;

–      gekookte sperzieboontjes;

–      lekkere olijfjes;

–      (zelfgemaakte) croutons;

–      hardgekookte eitjes;

–      uitgebakken of gegrilde spekjes;

–      in reepjes gesneden gerookte kipfilet;

–      afgekoelde in bouillon gepocheerde kipfilet;

–      stukjes gegrilde kip

–      hamreepjes;

–      tonijn uit blik;

–      gerookte zalm, of uit blik;

–      gerookte forel;

–      maïskorrels;

–      nierbonen;

–      linzen;

–      sperzieboontjes;

–      kikkererwten;

–      koude pasta;

–      gekookte aardappels in stukjes of krieltjes;

–      stukjes feta;

–      roquefort;

–      kleine bolletjes mozzarella;

–      flintertjes Parmezaanse kaas;

–      verse zachte kruiden zoals basilicum, koriander, peterselie, dille en bieslook;

–      gedroogde kruiden of kruidenmelanges zoals herbes de Provence, een lepel Indiase currypasta, of de Midden-Oosterse ras el hanout

–      stukjes fruit zoals appel, peer, sinaasappel, mandarijn of mango;

–      verkruimelde walnoten;

–      fijngehakte hazelnoten;

–      pijnboom- of pompoenpitten;

–      rozijnen.

 

Geniet van duizend zomerse salades uit eigen keuken!

Vanessa Enters

Zie ook