Lady Boeddha 

Foto: Brian Sterling

Vanuit de Linh Ung – pagode boven Da Nang in Vietnam zegent Lady Boeddha de hypermoderne stad. Ze is van overal te zien, net als Christus boven Rio de Janeiro of Notre Dame de la Garde boven Marseille. En even mooi. Van honderd meters hoog beziet het witte marmeren beeld de hele omgeving met een milde blik van diepe empathie. Ik moet tot mijn diepe schaamte bekennen dat ik haar niet kende en nooit een Lady Boeddha had gezien. Les voyages forment la jeunesse, zegt men in het Frans, reizen vormen de jeugd. Nou, de ouderdom ook! Lady Boeddha is de vrouwelijke godin die het christendom zo node mist. In India is ze de bodhisattva van de compassie, in China heet ze Guanyin, in Japan Cannon die alles ziet (vandaar de naam van de bekende camera’s). Hier noemt men haar Lady Boeddha.

Jonge vrouwen naderen de tempel op hoge hakken, trappen hun schoenen weg bij de ingang en betreden het gebouw. Ze knielen op de koude vloer, leggen hun handpalmen op elkaar en buigen zich drie keer tot aan de grond, in dezelfde houding als orthodoxe monniken in de kerk (de grote buiging) en moslims in de moskee. Ogenschijnlijk bidden ze, of liever gezegd praten ze met Lady Boeddha, met een blik van diep vertrouwen in de ogen. Ik ben diep ontroerd en zou graag willen weten wat ze zeggen. Want hier gebeurt iets teers en moois. Iets dat mij herinnert aan een dorp in Italië waar vrouwen die niet moeder kunnen worden naartoe gaan om Maria om hulp te vragen. Ze leggen de laatste deel van de weg op hun knieën af en, bij het beeld aangekomen, strelen ze de voeten van Maria met in hun ogen dezelfde hoop en in hun hart hetzelfde vertrouwen als de jonge Vietnamese vrouwen bij de Lady Boeddha in Da Nang.

Voor rechtgeaarde protestanten zijn deze vormen van volksdevotie niet navoelbaar en men spreekt gauw van poppenkast. Deze arrogantie van het beter weten zegt veel meer over wie zo harteloos oordeelt dan over wie hoopt tegen beter weten in. Of zijn we slechts verdraagzaam in beginsel? Soms vraag ik me dat af.

Lady Boeddha en de Heilige Maagd Maria hebben dezelfde taken: kinderen beschermen,  vrouwen helpen die niet zwanger kunnen worden, behoeftigen te hulp schieten, troost bieden en, niet te vergeten, zeelui en vissers beschermen. Met name in China zijn de afbeeldingen van Guanyin met kind, zeer geliefd. Laat je de Chinese trekken weg, dan sta je oog in oog met een madonna met kind. Daarom aarzel ik geen seconde om hier in Da Nang een Weesgegroetje te bidden. Lady Boeddha zal vast wel voor vertaling zorgen.

Berkvens en Berkvens

Zie ook

23 mei 2017

Inspiratië: Dromen over ‘The White Cliffs of Dover’   

Onlangs werd ze honderd jaar, de Engelse zangeres Vera Lynn. In september 1984, bij de veertigste  herdenking van de Slag om Arnhem, maakte ik een concert van haar mee. Dit vond plaats voor Hotel Hartenstein in Oosterbeek, in de septemberdagen van 1944 het geallieerd hoofdkwartier… Lees verder

23 mei 2017

Korte berichten

Peyronne Solis-Valeton schreef in 2016 het boek ‘Delftse student in oorlogstijd – Ervaringen van Josué Valeton als student, tewerkgestelde en onderduiker’ (Uitgeverij Aspekt, Soesterberg. Prijs 21,95. ISBN 9789461538826).  Het boek gaat over de ervaringen van haar vader J.J.P. Valeton (1918-2009) als student in Delft in de oorlogsjaren… Lees verder