Pinksterraam in Amsterdam

Pinksterraam in Amsterdam

In 1933 werd de ‘nieuwe’ Remonstrantse kerk aan de Diepenbrockstraat in Amsterdam in gebruik genomen. Nu bekend als ‘Vrijburg’. De kerk is gelegen in het in 1933 nog grotendeels lege Nieuw Zuid. De architect van de kerk was Daan Roodenburgh.  De kerkzaal is uitzonderlijk rijk voorzien van glas in lood uit het atelier van de kunstenaar, glazenier Willem Bogtman (Haarlem). De voorstellingen zijn zowel abstract als figuratief. Er zijn kerstramen, paasramen en een prachtig raam in de voorgevel, boven de galerij: het pinksterraam.

Het pinksterraam bestaat uit negen verticale vlakken van verschillende afmetingen in hoogte, waaruit een kruisvorm ontstaat. Waarin we in het onderste deel vissen zien en daarboven de kleurrijke aarde gloeit, waarin  het evangelie verborgen is. Uit die aarde rijst het grote purperen kruis op met de doornenkroon, het zinnebeeld van de smart die in de wereld is. In het hart van het kruis bevindt zich de vuurschaal waaruit een vlam ontspringt, die verschroeit, loutert en het vuur in ons ontsteekt. Boven de vlam stijgt een grote vlucht vogels naar de zilverwitte cirkel van de eeuwigheid op. Daar is, in tegenstelling met de aarde daaronder, geen kleur. Daar spreken de Alfa en de Omega van het Eeuwige, die het begin en het einde is en alles omsloten houdt.

Met Kerstmis is met de geboorte van een kind, het woord mens geworden. Met Pasen is de mens Jezus weer woord geworden. In de zilverwitte cirkel zonder kleur kunnen we een mystieke leegte ervaren, waaruit met Pinksteren de geest tot ons spreekt en de Liefde ontsteekt. Die ieder op zijn / haar eigen wijze mag ervaren.

Jan de Vries

 

Zie ook

Oorlogsherinneringen
24 mei 2018

Oorlogsherinneringen

Op een goede dag kwam er een telefoontje binnen bij het landelijk bureau. Mevrouw Jeanne Blom belde. Ze vertelde dat ze in de oorlog catechisatie volgde bij ds. Jan Mispelblom Beyer in Rotterdam. Dat was heel bijzonder geweest. Daar wilde ze eens met iemand over praten… Lees verder

Pinksteren: feest van be-ziel-ing
3 mei 2018

Pinksteren: feest van be-ziel-ing

In de afgelopen jaren las ik nogal wat boeken van theologen die uit de kast komen met hun twijfel aan de reformatorische geloofsleer. Deze twijfelaars blijven achter met een leeg universum en een afgepeld godsbeeld dat hoogstens nog als literaire verbeelding gewaardeerd kan worden. Geen God, geen eeuwig leven, geen hiernamaals, en Jezus?.. Lees verder