Column Appeltaart en Evangelie

Column Appeltaart en Evangelie

Het predikantschap ontwikkelt zich in de loop van de tijd. Waren vroegere predikanten herkenbaar aan hun kleding – die zwaar uit de mode was, – tegenwoordig herken je ze daaraan niet meer. Ze lijken (een beetje) met de tijd meegegaan te zijn. Zo’n 125 jaar geleden waren mijn collega’s zeker een derde van hun tijd bezig met het geven van catechisatie. Een leergang van vijf jaar moest doorgewerkt worden door honderden leerlingen. Dertig jaar geleden stonden predikanten op de barricaden om misschien niet direct Gods Koninkrijk, maar in elk geval een betere wereld dichterbij te brengen.

Tegenwoordig besteed ik als dominee veel tijd op Facebook om daar present te zijn. Als ik daar een leuke foto plaats of een aardig stukje schrijf, krijg ik meer reacties (en zelfs likes) dan op een preek of een stukje in het kerkblad. Ik kom geen nieuwe belangstellende tegen, (of het nu is voor de diensten in de kerk of voor een kerkelijk huwelijk of doop) die mijn website niet van onder tot boven heeft bekeken. Vandaar dat ik de stelling wil poneren dat de huidige predikant vooral communicator moet zijn. Niet alleen het klassieke ‘vroom en erudiet’ moet het beeld zijn van de huidige predikant, nee, hij moet ook een boodschap, een verhaal hebben voor gemakkelijk toegankelijke media als Facebook. Wie daar als predikant niet vindbaar is, mist zomaar de boot in deze moderne tijd.

Proefnummer AdRem, remonstrants magazine

Vraag nu een proefnummer aan van AdRem, het remonstrantse magazine!

Vandaar dat ik goed te vinden ben op Facebook. Mijn liefhebberij voor appeltaart (inclusief een kritische geest daarbij, zoals dat in onze vrijzinnigheid past) en mijn midlifecrisis – auto, zijn royaal bekend. Als je in je leven en je werk iets wilt laten zien van wat je inspireert, wat je drijft, moet je ook een herkenbaar mens zijn met zwakheden of herkenbare liefhebberijen. Door appeltaart te eten werk ik ook aan de verspreiding van het Evangelie. Voorwaar geen straf!

Tjaard Barnard
remonstrants predikant in Rotterdam

Zie ook

Redactioneel: Kwetsbaar Leven 2
5 december 2018

Redactioneel: Kwetsbaar Leven 2

Uw hoofdredacteur krijgt regelmatig reacties op het blad. Zo hoorde ik van de week de opmerking: is het niet wat veel, twee recensies in één nummer bij het nieuwe boek van Christa Anbeek? In dit nummer zult u nog twee recensies vinden. .. Lees verder

Het ultieme spel. Reflecties over Christa Anbeek’s ‘Voor Joseph en zijn broer’
21 november 2018

Het ultieme spel. Reflecties over Christa Anbeek’s ‘Voor Joseph en zijn broer’

Deze eeuw is de eeuw van de ultieme vragen. Christa Anbeek wijdt haar laatste boek aan zulke vragen; het is in september verschenen bij uitgeverij Ten Have. De vraag naar de zin en de onzin van het bestaan is zo’n ultieme vraag. Ultiem, ultimus in het Latijn: laatste… Lees verder