Korte berichten

Korte berichten

Kerstvertellingen
Onder redactie van Robert Alberdingk Thijm en Joost Röselaers, verschijnt half november de bundel ‘Kom vanavond met verhalen. Eigentijdse kerstvertellingen’ bij uitgeverij Balans. Het boek bevat vijftien hartverwarmende, waargebeurde verhalen van meestervertellers voor aan de kersttafel, rond de kerstboom of gewoon voor bij de centrale verwarming. Want wat is een mooier cadeau om door te geven dan een kerstverhaal? Met bijdragen van o.a. Adriaan van Dis, Marion Pauw, Jan Terlouw en Nelleke Viëtor. Nadere gegevens zijn de redactie nog niet bekend.

 

Symposium ‘Levensbeschouwen  en samenleven. Speels omgaan met diversiteit’
Op 16 november van 13.30 – 17.00 uur vindt in de Geertekerk in Utrecht het symposium ‘Levensbeschouwen  en samenleven. Speels omgaan met diversiteit’ plaats. Een samenwerking van Christa Anbeek, André Droogers en Hans Alma, van wie onlangs ieder een nieuw boek is verschenen. Bij de Remonstranten kwam bovendien het boek ‘Spelen met grenzen’ uit.

De titels zijn:

  • Hans Alma, De kunst van samenleven: Een pleidooi voor een pluralistisch humanisme (Brussel: VUBPRESS)
  • Christa Anbeek, Voor Joseph en zijn broer: Van overleven naar spelen en andere zaken van belang (Utrecht: Ten Have)
  • Sigrid Coenradie en Koen Holtzapffel (red.), Spelen met grenzen: Contrastervaringen (Utrecht: Boekencentrum)
  • André Droogers, Speltherapie voor verward Nederland: Omgaan met nationaliteit en diversiteit (Amsterdam: AUP)

Het symposium beoogt de broodnodige discussie over de levensbeschouwelijke inbreng in het publieke debat te stimuleren. Onder leiding van dagvoorzitter Ruard Ganzevoort (hoogleraar praktische theologie en decaan Faculteit Religie en Theologie VU) onderzoeken vijf sprekers hoe verschillende levensbeschouwelijke tradities constructief kunnen bijdragen aan een democratische samenleving. Boris van der Ham (voorzitter Humanistisch Verbond) doet dit voor het humanisme, Paul Rasor (jurist en theoloog) voor het vrijzinnig christendom, Enis Odaci vanuit de islam. Tevens wordt een nieuw perspectief op wetenschap geboden door Sarah Durston (hoogleraar ontwikkelingsstoornissen van de hersenen, UMC, co-auteur van ‘The Universe, Life and Everything: Dialogues on our Changing Understanding of Reality’, AUP, 2017).

Kosten: € 25,- Aanmelden verplicht via Vera Kok, v.l.m.kok@vu.nl

 

Presentatie laatste boek Christiane Berkvens
Op vrijdagavond 23 november vanaf 20.00 uur wordt in de remonstrantse kerk in Rotterdam het laatste boek van Christiane Berkvens – Stevelinck ‘Nu ben ik aan de beurt, spiritualiteit van het sterven’ gepresenteerd. In de laatste maanden van haar leven hield Christiane een dagboek bij. Hierin verhaalt zij van de gebeurtenissen in haar leven vanaf het moment dat ze te horen krijgt dat de kanker terug is en zij voorvoelt dat zij deze keer niet in staat is de ziekte te overwinnen. Ze deelt haar pijn en het verdriet en geeft een inkijkje in de manier waarop zij vrede sluit met haar naderende dood. De avond wordt gepresenteerd door Annemiek Schrijver, programmamaakster bij KRO-NCRV, en gesprekspartner van Christiane. Er zullen korte fragmenten uit het dagboek voorgedragen worden. Het programma wordt muzikaal omlijst. Sprekers zijn Dr. Eelke Gort (internist-oncoloog, UMC Utrecht)
Willem Blokland (geestelijk raadsman, UMC Utrecht)
Aanmelden wordt op prijs via website: www.christianeberkvens.nl

Zie ook

Het ultieme spel. Reflecties over Christa Anbeek’s ‘Voor Joseph en zijn broer’
21 november 2018

Het ultieme spel. Reflecties over Christa Anbeek’s ‘Voor Joseph en zijn broer’

Deze eeuw is de eeuw van de ultieme vragen. Christa Anbeek wijdt haar laatste boek aan zulke vragen; het is in september verschenen bij uitgeverij Ten Have. De vraag naar de zin en de onzin van het bestaan is zo’n ultieme vraag. Ultiem, ultimus in het Latijn: laatste… Lees verder

Kerk in beweging: de velden zijn wit om te oogsten
5 december 2018

Kerk in beweging: de velden zijn wit om te oogsten

Op een mooie najaarsavond knisper ik door het grind naar de kerk in Naarden-Bussum. Vier persoon sterk heten ze me welkom. Friso Boogerd is sinds drie jaar interim-predikant en vorig jaar Pinksteren bevestigd als predikant… Lees verder