Redactioneel  Mijn held en ik

Redactioneel Mijn held en ik

‘Mijn held en ik’ is het thema van dit zomernummer. We ontlenen het aan het jaarthema. Onder redactie van Bert Dicou en Koen Holtzapffel verscheen de bundel ‘Mijn held en ik. Autobiografisch bijbellezen’. Een aantal remonstrantse theologen heeft een held uit de bijbel uitgekozen. Sommigen hebben niet eens een naam! Aanleiding voor uw redactie om ook eens na te denken over helden (in het hele blad overigens m/v). De actualiteit staat er vol mee: mensen werkzaam in de zorg. Zie huisarts David Pols op de voorpagina. Lees het verhaal van ouders die hun kind niet in de steek willen laten. Maar er zijn natuurlijk veel andere helden. Daarover leest u in dit blad. Wat kunnen we eigenlijk met helden?

Helden hebben niet het eeuwige leven. Wie het dagelijkse nieuws volgt, ziet ze van hun voetstuk vallen. Het kan verkeren, met die helden. Wie eens hoog op een voetstuk werd getild, kan zomaar weer op de grond liggen of in het water gegooid worden. Er zijn weinig beelden van remonstrantse helden gemaakt. Het beeld van ds. Gerrit van Gorkom (1833-1905) hebben we als Remonstranten letterlijk achter ons gelaten. Hij past – als een relict uit het verleden – op een binnenplaatsje, op de oude Remonstrantse Kerk in Amsterdam, de Rode Hoed. U heeft hem kunnen zien, toen we daar waren voor het remonstrantenfestival vorig jaar. Overigens heeft hij geen ingewikkeld verleden, voor zover ik het weet. Zijn enige misdaad is dat hij niet te tillen is!

Al met al hebben we geprobeerd een mooi zomernummer te maken, waarbij u eens rustig kunt weg mijmeren en nadenken over de vraag wat voor u een held is. Valt het zomerse weer dit jaar tegen, kijkt u dan eens naar die mooie foto van André Meiresonne in dit blad. Zo’n foto prijst de Schepper. Indachtig het thema zou je zeggen: wat een Held!

Tjaard Barnard
hoofdredacteur, barnard@remonstrantenrotterdam.nl

Zie ook