1937 & 1963

1937 & 1963

Het nieuwe normaal is dat we thuis werken, vergaderen, lessen en kerkdiensten volgen en zelfs ook bezoekjes afleggen. Via onze devices (met camera en luidspreker) houden we alles heel redelijk draaiende en verkennen we met elkaar nieuwe mogelijkheden.

Op deze bladzijde kijken we terug naar de begintijd van radio en TV. Met name radio is lang het middel bij uitstek geweest om contact te houden met mensen overzee, tbc-patiënten in sanatoria etc.

De Remonstranten deden mee in de vrijzinnige zuil via de Vrijzinnige Protestantse Radio Omroep. De dame rechts staand op de foto is mej. dr. Nicolette Bruining, oprichter en jarenlang voorzitter van de V.P.R.O. (1926-1956). Populair waren de ochtendwijdingen en de dagsluitingen van ds. Fetter. Vele andere remonstrantse predikanten zouden in zijn voetsporen volgen. Vanaf 1951 kwam de televisie erbij.

In het begin werden radio en tv net zo gebruikt zoals wij nu met onze online-diensten op YouTube  aan het experimenteren zijn. Ik ben benieuwd of zich dat zal professionaliseren tot een apart genre.

Liesbeth Orthel
bureaucoördinator op het landelijk bureau Remonstranten

 

Zie ook

Passiemuziek opnieuw uitvinden
21 april 2022

Passiemuziek opnieuw uitvinden

Is hedendaagse passiemuziek nog wel denkbaar na Bachs onovertroffen Matthäus Passion? Laten we niet vergeten dat Bach vergelijkbare vragen had, toen hij in Leipzig cantor werd. In Leipzig had men uitgesproken verwachtingen van wat een passie zou moeten zijn… Lees verder

Onze helden
9 juli 2020

Onze helden

Ook de leden van de redactie deden diepgravend zelfonderzoek naar hun helden. Met enige moeite en bedenkingen soms, maar onder druk wordt alles vloeibaar, zoals u weet. Geniet van het illustere gezelschap dat wij u hier presenteren… Lees verder