1937 & 1963

1937 & 1963

Het nieuwe normaal is dat we thuis werken, vergaderen, lessen en kerkdiensten volgen en zelfs ook bezoekjes afleggen. Via onze devices (met camera en luidspreker) houden we alles heel redelijk draaiende en verkennen we met elkaar nieuwe mogelijkheden.

Op deze bladzijde kijken we terug naar de begintijd van radio en TV. Met name radio is lang het middel bij uitstek geweest om contact te houden met mensen overzee, tbc-patiënten in sanatoria etc.

De Remonstranten deden mee in de vrijzinnige zuil via de Vrijzinnige Protestantse Radio Omroep. De dame rechts staand op de foto is mej. dr. Nicolette Bruining, oprichter en jarenlang voorzitter van de V.P.R.O. (1926-1956). Populair waren de ochtendwijdingen en de dagsluitingen van ds. Fetter. Vele andere remonstrantse predikanten zouden in zijn voetsporen volgen. Vanaf 1951 kwam de televisie erbij.

In het begin werden radio en tv net zo gebruikt zoals wij nu met onze online-diensten op YouTube  aan het experimenteren zijn. Ik ben benieuwd of zich dat zal professionaliseren tot een apart genre.

Liesbeth Orthel
bureaucoördinator op het landelijk bureau Remonstranten

 

Zie ook

Proza van de CoZa: Bruggen bouwen
23 maart 2021

Proza van de CoZa: Bruggen bouwen

Wij zijn vanuit het landelijk bestuur (de CoZa) natuurlijk heel benieuwd wat u nu als eerste ging lezen toen deze AdRem op de mat viel: het blad of de bijzondere bezinningsbrief die er deze maand bij is meegestuurd… Lees verder

Ik geloof het wel
12 april 2022

Ik geloof het wel

Predikant Anneke van der Velde (1963) en haar dochter Geerke Visser (1997) schrijven elkaar brieven. Zij bevragen elkaar daarin hoe ze in het leven staan en hoe geloof, zingeving en spiritualiteit daarin een rol spelen… Lees verder