400!

400!

Binnenkort is het weer zover. Op 26 september staat de 400e Algemene Vergadering van Bestuur gepland, in de Geertekerk. Op de AV worden de deelnemers geplaceerd met schitterend geverfde bordjes, die al heel lang in gebruik zijn.

En toen stond daar in de kelder ‘opeens’ een doos met een tweede set, zo te zien uit Amsterdam. Door de spelling van enkele plaatsnamen en commissies dacht ik eerst dat deze set erg oud was; een afleidingsmanoeuvre. Lang was ik aan het puzzelen op de betekenis van de spellingsvarianten, maar een ordinaire inventarisatie van de gemeenten en hun oprichtingsdatum bracht meer. In de doos zitten bordjes van Eindhoven (1941), Naarden-Bussum (1941) en Oosterbeek (1934), maar bijv. niet van Hilversum (1942). Ze moeten bijna wel in die tussentijd gemaakt zijn.

Bij de bordjes die nu in gebruik zijn, zijn veel gemeentes die een niet-af-bordje hebben, een tussenoplossing? Het zijn alle gemeenten die na 1934 zijn opgericht. De jongste mooi geschilderde gemeente is Vlaardingen, die in 1908 een doorstart maakte, na een periode van opheffing.

Het gerucht gaat dat de AV-bordjes door ‘iemand uit Amsterdam’ zijn geschilderd, waarschijnlijk in 1903. Ik denk dus dat het iets later moet zijn, in ieder geval na 1908, maar vóór 1919. Want als je héél goed kijkt op de foto van de AV van Bestuur (1919, 300 jaar RB) zie je de bordjes op tafel liggen.

Liesbeth Orthel

Zie ook