Ottolenghi, een profeet van de papillen

Ottolenghi, een profeet van de papillen

“Food can bring people together in a way nothing else could”    Yotam Ottolenghi

Yotam Ottolenghi, kok en kookboekenschrijver, komt uit Jeruzalem, een stad belangrijk voor vele geloven. Hij schreef samen met zijn Palestijnse collega Sami Tamimi, ook opgegroeid in Jeruzalem, een kookboek dat zij vernoemden naar de stad van hun jeugd. Ze beschrijven de gerechten van hun jeugd, vaak dezelfde, maar met een eigen naam, en de claim dat het gerecht uit hun cultuur komt.

Ottolenghi weet smaken uit het Mediterrane gebied, zijn Israël, maar net zo goed bekend in Syrië en Libanon, te combineren met gerechten die wij in het Westen ook kennen. Zo overbrugt hij een kloof tussen joden en moslims, tussen Oost en West. Hij legt in zijn recepten vaak de nadruk op groente, zoals een salade met dadels en amandelen, veel verse kruiden, gebakken aubergine met granaatappelpitten, en verwent ons met foto’s uit zowel het Islamitische deel van Jeruzalem als uit het Joodse deel van de stad.

In de winkel van Ottolenghi, annex restaurant, in Spitalfield, Londen, staan de taartjes uitgestald in de etalage. Een sinaasappelcake met kardemom en citroenglazuur, of een muffin gevuld met pistache en een kroon van zomervruchten. Het is net even anders dan je gewend bent, en nog lekkerder dan het mooi is.

Yotam heeft enige tijd met zijn vriend in Amsterdam gewoond, en is inmiddels met man en twee kinderen gevestigd in Londen. Hij overstijgt grenzen, en toont dat mensen kunnen samenwerken op grond van hun interesses. Overtuigingen, of die nu religieus, politiek, of sociaal zijn laat Ottolenghi voor wat ze zijn. Hij werkt samen met gelijkgestemden en verbindt. Eten doen we allemaal, en op lekker eten hebben we allemaal een patent. Maakt dit Yotam Ottolenghi tot een profeet? Door zijn keuzes leeft hij voor hoe een verdraagzaam leven verrijkt. Ja, in dat opzicht vind ik Ottolenghi een profeet.

Leestip: Yotam Ottolenghi, Sami Tamimi, Jeruzalem, Fontaine Uitgevers, Hilversum, 2018.

Charlotte Hille
Redactie AdRem, grenze(n)loos koker en universitair docent aan de Universiteit van Amsterdam

 

Zie ook

Dag van de dominee: Lense Lijzen
5 april 2022

Dag van de dominee: Lense Lijzen

Wat doet een dominee nu de hele dag? Lense Lijzen maakte onlangs de overstap van Groningen naar Utrecht. Hij ontmoet nieuwe mensen en snuffelt aan nieuwe werkzaamheden… Lees verder

Redactioneel ‘Inspirerende schoonheid’
7 juli 2022

Redactioneel ‘Inspirerende schoonheid’

Schoonheid is een veelomvattend thema. In dit nummer benaderen we het van heel diverse kanten. Allereerst uitgebreid op een wat theoretische manier. Maar daarna volgen ook wat concretere invullingen die in meer of mindere mate herkenbaar zullen zijn voor u als lezer… Lees verder