Dag van een dominee: ‘Mijn God kan tegen een grap”

Dag van een dominee: ‘Mijn God kan tegen een grap”

Wat doet een dominee de hele dag? Reinhold Philipp, predikant in gemeente Den Haag, lacht ons tegemoet.

Mijn nachten zijn vaak kort, omdat ik regelmatig (heel) vroeg wakker word. Misschien heb ik dat bioritme geërfd van mijn ouders, boeren met een klein melkveebedrijf in Beieren die elke morgen om 5 uur opstonden om de koeien te melken. Vaak ben ik, nog in bed, online al begonnen met het lezen van de digitale krant, terwijl mijn wederhelft nog lekker ligt te slapen.

Eerst een kop koffie in bed.  Daarna maak ik een lekker ontbijtje van zelfgemaakte cruesli en yoghurt en vruchtensalade. Hans gaat op de fiets naar zijn werk en ik (meestal) met de auto. Naast dominee ben ik vaak ook taxichauffeur. Regelmatig rijden mensen uit Voorburg mee naar activiteiten in de kerk (aan de andere kant van Den Haag). De eerste deelnemers zijn al gearriveerd voor de Ochtendkring West. Vanwege de anderhalvemeter- regel zitten we op ruime afstand van elkaar.

In de middagpauze heb ik een zinvol overleg met Miriam, onze vaste medewerker op de administratie en gastvrouw. En ontspan ik met muziek. Deze voorganger heeft in zijn jeugd ook vaak plaatsgenomen op de orgelbank om de zang van de gemeente te begeleiden. Daarnaast zing ik graag, thuis alleen en samen in de kerk. De muzikaliteit heb ik ook geërfd van beide ouders. Bij de voorbereiding van de eredienst gaat vaak veel tijd zitten in het uitzoeken van mooie, bij de lezingen passende liederen.

Dan zet ik alles klaar voor de meditatie. We zitten in een kring, ook weer op ruime afstand van elkaar. Muziek, stilte, twee keer 15 of 20 minuten. Bij de onderbreking van de stiltes deel ik een A4tje uit met een afbeelding en korte teksten om over na te denken. Na afloop delen we bij een kopje thee met elkaar de gedachten die in ons opkwamen.

Thuis ga ik e-mails beantwoorden en begin ik met de voorbereiding van de dienst. Meestal ga ik vanaf maandag of dinsdag nadenken over het thema. Soms laat ik me inspireren door het oecumenische leesrooster, maar vaak ook niet. We hebben in Den Haag ook veel themadiensten. Pas vrijdag en zaterdag volgt de echte uitwerking, het schrijven van de preek. Als Hans thuiskomt koken we samen. Na het eten heeft hij nog even tijd voor zijn hobby: postzegels verzamelen en ruilen of beter gezegd kopen en verkopen via Markplaats. Later kijken we samen TV of Netflix. Vaak Britse of Scandinavische detectives.

Jaren geleden leende ik als een soort posterboy mijn gezicht voor een poster met de slogan ‘Mijn God kan tegen een grap’. Dat deed ik omdat ik denk dat de huidige tijd behoefte heeft aan de zelfrelativering van godsdienst. Ik ben ervan overtuigd dat de God waar de bijbel ons over vertelt veel humor heeft. Ik sta in mijn gemeente in Den Haag (misschien ook elders) bekend als de lachende dominee, misschien onbewust het voorbeeld van de lachende paus volgend. Samen met de huidige paus vind ik het in ieder geval één van mijn belangrijkste taken als pastor om mensen te laten delen in de vreugde van het evangelie, de bevrijdende Goede Boodschap.

 

Zie ook

Ik vind het spannend om in mijn droom te blijven geloven
27 oktober 2020

Ik vind het spannend om in mijn droom te blijven geloven

Als ik Sigrid Coenradie (59) en haar werk als vernieuwingspredikant wil typeren dan kom ik uit bij het belang van speelruimte. In gesprek met Sigrid merkte ik dat ze, in de latere jaren van haar carrière, meer en meer naar de speelruimte en vrijheid van haar jeugd terugkeert… Lees verder

Meditatie: In de naam van de Geest
20 juni 2023

Meditatie: In de naam van de Geest

Pinksteren vind ik het moeilijkste feest, zei ze me. Ik had ‘Pinksteren’ van Gerrit Achterberg aangehaald: En voel het blinde wonder / op uw tong preluderen: / gij kunt de.. Lees verder