Korte Berichten

Korte Berichten

Remonstrantse Tolerantielezing op 30 september

Op 30 september 2021 organiseren de Remonstranten voor de tweede keer de Tolerantielezing. Een mooi symbolisch moment, want precies op die datum in 1619 zijn wij opgericht. Thema van de bijeenkomst is Over polarisatie en “het vergeten wij”. Plaats en tijd: Catharijneconvent in Utrecht van 20.00 – 21.30 uur. Er kunnen 30 mensen in de zaal. Ook online deelname is mogelijk via een livestream op ons YouTube – kanaal.

Eerste preker is Jaap Smit, Commissaris van Koning in de provincie Zuid-Holland. Hij is opgeleid als theoloog. Zijn inleiding gaat over de vraag: Wat kunnen we doen aan “het vergeten wij”? Hij wordt vooraf gegaan door Antje van der Hoek die een inleiding op het thema zal geven. Zij is remonstrants predikant in Den Haag en een van de auteurs van de Bezinningsbrief over polarisatie. Vervolgens zal spreken rabbijn, schrijver en publicist Lody van der Kamp die in het bijzonder ook betrokken is bij de interreligieuze dialoog tussen joden, moslims en christenen. Na deze inleidingen volgt een dialoog met de zaal, waarbij ook de mensen die online meedoen vragen kunnen stellen.

Kom ook en/of praat mee over dit belangrijke thema! We zijn blij dat we elkaar weer kunnen ontmoeten. Opgave voor de Tolerantielezing kan via de webshop van de Remonstranten, www.remonstranten.nl/webshop. Daar treft u twee opties aan: fysieke deelname (kosten € 12,50) en online deelname (gratis, vrijwillige bijdrage wordt gevraagd via www.remonstranten.nl/donatie). U krijgt dan de inlogcodes thuisgestuurd.

Proponentsexamen Gerdienke Ubels

Op 18 september van 10.30 tot 11.45 uur (inloop 10.00 uur) vindt het proponentsexamen plaats van Gerdienke Ubels in de Johanneskerk in Amersfoort. Haar scriptie is getiteld: Niet om te zenden maar om te zijnecclesiologische waarnemingen bij een geïmproviseerde audio-praktijk. Zij heeft onderzoek gedaan naar de radio-uitzendingen vanuit de Geertekerk in coronatijd. Zij zal een korte toelichting geven over het belang van haar scriptie voor de remonstranten. Daarna stellen de curatoren enkele vragen; vervolgens is er gelegenheid voor andere aanwezigen om vragen te stellen. U bent van harte welkom bij deze bijeenkomst. Aanmelding via mail: v.l.m.kok@vu.nl. De scriptie is te vinden op www.arminiusinstituut.nl.

Harp-cd uitgebracht bij jubileum Friedrichstadt

Bij gelegenheid van het 400 jarig jubileum van Friedrichstadt is in de remonstrantse kerk aldaar een harp-cd opgenomen met de harpisten Silke Aichhorn, Eva Curth en Sabrina von Lüdinghausen. In september wordt deze cd  ‘Souvenir du  Nord’ uitgebracht. Met drie stukken van John Thomas en stukken van Mendelssohn, Händel, Carolan, Sweelinck en Mattheson. De cd is te verkrijgen bij kerkenraadslid Florian Wagner, email florianwagner@gmx.de. Prijs: €15,- per stuk. Bij afname van meerdere exemplaren (bijvoorbeeld als kerstgeschenk) is korting mogelijk.

Unieke schilderijencollectie

Het Rotterdamse kerkgebouw is niet alleen op zichzelf een monument, maar het bevat ook een unieke collectie schilderijen (meer dan 40) van remonstrantse theologen door de eeuwen heen. Het begint met twee portretten van Arminus (1560-1609) en eindigt (voorlopig) met dr. Cossee (1944). Recentelijk zijn daar ‘nieuwe’ schilderijen bijgekomen. Bij de opheffing van de Delftse gemeente schonk deze haar portretten aan ons. Ook komen er zomaar portretten boven van mensen die aan ons denken. Een paar jaar geleden schonk de familie Maas Geesteranus ons het schilderij van hun voorvader ds. A. Geesteranus (1593-1658).  Van de heer Warmold van Borssum Buisman ontvingen wij het portret van dr. L.H. Slotemaker (1830-1911), oprichter van de Arnhemse gemeente. Recentelijk kochten wij op een veiling de portretten van ds. J. Brester (1810-1889) en zijn vrouw. Hij was in het midden van de 19e eeuw predikant in Den Haag. Kom eens kijken na een kerkdienst of bij een speciale openstelling die op één zondagmiddag in de maand plaatsvindt. Zie hiervoor https://rotterdam.remonstranten.nl/. Als u onze collectievorming zou willen steunen, zouden wij een gift zeer waarderen (NL 23INGB0000170714, Remonstrantse Gemeente Rotterdam). En als u op zolder nog een portret hebt van een remonstrantse predikant/voorvader, wees ervan verzekerd dat hij bij ons een warm, nieuw thuis kan krijgen.

Tjaard Barnard

Zie ook

Ik geloof het wel
31 mei 2022

Ik geloof het wel

Predikant Anneke van der Velde (1963) en haar dochter Geerke Visser (1997) schrijven elkaar brieven. Zij bevragen elkaar daarin hoe ze in het leven staan en hoe geloof, zingeving en spiritualiteit daarin een rol spelen… Lees verder

De stokebrand!
22 juni 2023

De stokebrand!

 ‘Stijf sta ik, toegang verboden, ijzig. Ontdooi mij, koester mij.’ Aldus vertaalde de onlangs overleden dichter-theoloog Huub Oosterhuis een regel uit een oud pinksterlied. Zijn vertaling is minder plechtstatig dan.. Lees verder