Dag van de dominee:  Zichtbaar worden in de stad

Dag van de dominee: Zichtbaar worden in de stad

Wat doet een predikant nu de hele dag? Marjan van Hal, predikant in de Remonstrantse Gemeente Leeuwarden, laat het ons zien.

 Ik ben vandaag al op tijd in Leeuwarden. We doen als gemeente mee aan het project Bosk. Deze zomer lopen 100 dagen lang meer dan 1000 grote en kleine bomen door de stad. Dit bomenproject is een onderdeel van de culturele manifestatie Arcadia, de voortzetting van Leeuwarden als culturele hoofdstad van Europa 2018. Bosk is een indrukwekkende kunstinstallatie, maar ook een kunstproject dat met een  programma van voorstellingen en exposities de aandacht vestigt op de noodzaak om anders naar de relatie tussen mens en natuur te kijken. Als ik in Leeuwarden uit de trein stap, zie ik voor het station al bomen staan!

Expositie

Vanuit onze gemeente kwam het idee op om als Leeuwarder kerken mee te doen aan dit project. Een unieke kans om als kerk naar buiten te treden en zichtbaar te zijn in de stad. En zowaar, het is gelukt! In de Waalse kerk, waar wij onze diensten houden, wordt vandaag een expositie ingericht die Broze aarde, een lied voor het universum heet. Op een groot wit doek worden eigen foto’s van het Europese oerbos geprojecteerd en aan de wanden komen teksten van Antjie Krog te hangen uit haar gelijknamige boek. In het Zuid-Afrikaans, Nederlands en Fries. Er komt ook een gebedenboom te staan.

Daarna breng ik een bezoekje aan een gemeentelid dat vlakbij de kerk woont. Tineke is al 93 jaar, sinds een paar jaar alleen en ziet bijna niets meer. Gelukkig heeft ze een heel zorgteam om zich heen. Ik ben altijd onder de indruk van haar veerkracht en levenslust. Ze vertelt graag verhalen over de tijd dat ze als meisje in Nederlands-Indië woonde en de oorlog die haar leven sterk heeft beïnvloed. Dan ga ik op weg naar Drachten waar ik Rob en Ineke bezoek die interesse hebben om zich bij onze gemeente aan te sluiten. Ik ken hen nog niet, maar kom van alles te weten over het boeiende werk van landschapsarchitect dat hij tot zijn pensioen heeft uitgevoerd en waar hij zijn zoon nog bij helpt. Ik vertel iets over onze gemeente en ze zijn uiteraard van harte welkom bij ons.

Kazuifels

Omdat het thema van dit nummer Inspirerende Schoonheid is, maakt mijn man thuis nog foto’s waarop ik een paar van mijn kazuifels draag. Eerder op de dag, had Anja, kerkenraadslid bij ons, mij al gefotografeerd onder het mooie orgel in de Waalse kerk, met mijn Mariakazuifel aan. Het prachtige Mariakazuifel draag ik het meest.

‘s Avonds heb ik nog een vergadering van de ‘kleine oecumene’. Samen met een Doopsgezinde en Lutherse collega bespreken we hoe we elkaar nog meer kunnen versterken en wat we samen kunnen organiseren. Er komen een paar mooie ideeën uit en we gaan verder onderzoeken hoe we die kunnen uitwerken.. Het einde van een geslaagde en mooie werkdag.

www.arcadia.frl/projecten/bosk

Zie ook

Huisarts in de frontlinie
7 juli 2020

Huisarts in de frontlinie

Huisarts David Pols maakt zich het meest zorgen over kwetsbare ouderen in zijn praktijk. ‘Het voordeel van deze dorpsgemeenschappen is dat er nabuurschap bestaat. Problemen voor ouderen zijn er desondanks genoeg in deze tijd… Lees verder

De toepassing van het geloof mag niet in plaats van het geloof komen
5 april 2022

De toepassing van het geloof mag niet in plaats van het geloof komen

‘We gaan ervan uit dat we in onze kerk allemaal het juiste doel nastreven, namelijk vrede en gerechtigheid op de wereld. Vanuit dat vertrouwen bevragen we elkaar en de regering kritisch over de gekozen middelen’, schrijft Eginhard Meijering (1940), in zijn werkzame leven lector in de theologiegeschiedenis aan de Universiteit Leiden… Lees verder