Dag van de dominee: Lense Lijzen

Dag van de dominee: Lense Lijzen

Wat doet een dominee nu de hele dag? Lense Lijzen maakte onlangs de overstap van Groningen naar Utrecht. Hij ontmoet nieuwe mensen en snuffelt aan nieuwe werkzaamheden.

Een mooie nieuwe plek, met veel beweging

De overstap van Groningen naar Utrecht is zeker een grote: ik word meegenomen in een stroom van nieuwe taken en mensen. En voor de zondag heb ik een nieuwe stola laten maken.

Vandaag sta ik weer om half zeven op en maak ontbijt voor ons tweeën. De tijd vliegt als ik tegen half negen achter mijn Bilthovense bureau zit. Gekscherend zeg ik wel eens dat ik de hele dag achter mijn computer kan zitten en denken dat ik zo een goede dominee ben. Maar zo is het natuurlijk niet. Je moet er op uit!  Ik kijk uit op mijn  twee mascottes. Snoopy, al in 1987 gekregen van een Duitse vriend, en de houten Christophorus die een gemeentelid uit Groningen mij gaf bij mijn afscheid.

Eerste actie vandaag is een mail naar de Remonstranten in Schoonhoven. Het formele proces van samengaan met de Geertekerk is afgerond, maar het gezamenlijke werk begint nog maar net. Voor hen is het een hele overgang, voor mij een boeiende verkenning van nieuw gebied. Na de mailsessie neem ik een klein uurtje leespauze voor een cursus over rabbijn Jonathan Sacks. Ik vind hem een grote inspirator en hoop dat met de deelnemers te gaan delen. Aan het eind van de ochtend ga ik op de fiets naar De Bilt waar we teamoverleg hebben. Wat een rijkdom om met Marthe, Claartje en cantor-organist Maarten plannen te kunnen maken! Dit alles met een vrolijke noot en een gezond belegde boterham.

Aansluitend ga ik op verkenning rond de Geertekerk. Daar plannen we met de diaconie een Groen Weekend. Mijn taak is het thema ‘geveltuintjes’. Idee is namelijk om met de buurt tegels te gaan lichten. Voor de deur van de  Geertekerk knoop ik een praatje aan met een paar straatwerkers die de stenen juist weer goed leggen. Toevallig komt ook Nel Cornelissen aan fietsen, een onvermoeibare kracht in onze gemeente. Daarna spoed ik me naar huis om met de auto in Bunnik nog een gemeentelid te bezoeken. We hebben elkaar al eerder ontmoet maar nog niet uitgebreid gesproken; het is goed om daar tijd voor te nemen. Weer thuis kan ik even uitblazen en gaan koken. Waarna nog een zoomvergadering volgt over het Groene Weekend in mei. Dat belooft een mooi, inhoudelijk spektakel te worden. Met als slot een dienst in een Schoonhovens park, gewoon weer allemaal samen, buiten!

Lense Lijzen

Zie ook

De parabel: een verhaal met een open einde
28 september 2021

De parabel: een verhaal met een open einde

Wat zijn parabels? Sprak alleen Jezus in parabels? Hoe zit dat in de vroegrabbijnse literatuur? Wat kunnen wij vandaag de dag leren van parabels? Eric Ottenheijm, universitair docent in Utrecht, vertelt Yvonne Hiemstra over de kracht van de vroegchristelijke en vroegrabbijnse vertelkunst… Lees verder

Als je twee kerken dient, heb je het samen best druk!
22 september 2020

Als je twee kerken dient, heb je het samen best druk!

Twee geloven op één kussen Speelt geloof een belangrijke rol in een relatie? In de rubriek ‘twee geloven op één kussen’ vragen we stellen hoe het is om samen te.. Lees verder