Table de Federatie:  Groei door verbondenheid

Table de Federatie:  Groei door verbondenheid

Hoe kunnen mensen zich verbonden kunnen voelen binnen de Federatie in Gouda na de lockdowns? Na die oproep van predikant Kim Magnée, pakte Evelyn de Groot de handschoen op. Zij kwam met het idee van een ‘Table de Federatie’. Voor de praktische uitvoering zocht Kim daar nog wat handlangers bij in de personen van Marleen van Dijk en Marina de Horn. En ziedaar: een enthousiaste, pragmatische club die op regelmatige basis de Table organiseert. En ook heerlijk kookt.

Evelyn: ‘Het thema verbinding sprak mij aan. Verbinding ontstaat, in mijn optiek, door te delen. Ontvangen, zoals b.v. de preken online, en geven, immaterieel en materieel, zorgen nog niet voor gelijkwaardige verbinding. Delen wél. En aan tafel neem je daar de tijd voor: Je deelt het voedsel, leert elkaar daardoor (beter) kennen en deelt vanuit jezelf en in zover jezelf wilt, in het gesprek aan de tafel’.

Concept

Het concept van de Table: via de Nieuwsbrief van de Federatie wordt de volgende Table aangekondigd. Mensen kunnen zich daar op inschrijven. We houden het aantal eters bewust klein: maximaal 16 deelnemers en/of belangstellenden. Nieuwe mensen krijgen voorrang. Er nemen zowel ouderen als jongeren Federatieleden deel.

Elke Table bestaat uit drie gangen en een thema. Kim bereidt het thema voor en bereid het thema voor met een tekst en vragen die je, wel of niet, kunt gebruiken om het gesprek op gang te brengen. Vervolgens bespreken we het onderwerp en wisselen we van gedachten en gevoelens hierover. We delen onze inzichten en perspectieven, ideeën en opvattingen. En die mogen heel verschillend van elkaar zijn. Op deze manier ‘delen’ geeft de ruimte om van elkaar te leren, elkaar te respecteren en ons te verbinden.

Succes

Evelyn: ‘De Table loopt goed sinds we er in mei 2022 mee begonnen. ‘De opkomst van langzaam leven’ was toen het thema. Maar we hebben het ook wel eens over wild gehad. Toen hebben we de ruimte rond de tafel gedecoreerd met mos en daarop een karkas, een opgezette fazant en een grote vaas met mispels geplaatst. Het hoofdgerecht was gans of voor de vegetariërs wilde paddenstoelen.  Zo’n aankleding brengt je in een andere sfeer. Het gesprek ging echt over de tekst van een Keltisch verhaal waar Kim een verhaal over voorlas: de samenwerking tussen de ganzen. We eten samen en besteden bijzondere aandacht aan de aankleding en de geur. Het moet duidelijk zijn: ‘Hier is wat bijzonder gaande’. En dat slaat aan.

Michel Peters

Zie ook

Weer eens goed feesten
28 februari 2023

Weer eens goed feesten

Na twee coronajaren waarin met kerst de school dicht was, is het nu eindelijk zover: we gaan met de kinderen weer een echt kerstdiner in de klas doen… Lees verder

Boekrecensie ‘Moderne theologen’
23 februari 2023

Boekrecensie ‘Moderne theologen’

Recent verscheen het imposante ‘De moderne theologen. Perspectieven op de 21ste eeuw’, onder redactie van Wilken Veen en Marcel Poorthuis. Poorthuis, een van de gesprekspartners in ‘Vele talen, in alles.. Lees verder